replika

2018.07.13. 13:35

Hiába győz, mégsem kapja meg a vb-kupát a bajnok

Csak egy másolatot, az eredeti trófea ugyanis 20 millió dollárt ér, és páncélszekrényben őrzik.

5573084 02.07.2018 A soccer fan kisses a copy of the World Cup Trophy waiting for the World Cup Round of 16 soccer match between Brazil and Mexico, in Samara, Russia, July 2, 2018. Vladimir Astapkovich / Sputnik

A vasárnap záruló oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntősei egy 36,8 centiméter magas, 6142 gramm súlyú serlegért csatáznak.

A becslések szerint 20 millió dollár értékű kupát 18 karátos aranyból készítette 1971-ben egy olasz szobrász, Silvio Gazzaniga.

Először Franz Beckenbauer emelhette magasba az 1974-ben világbajnok német válogatott csapatkapitányaként.

A trófeát kizárólag a nyitómérkőzésen és a döntőben láthatták-láthatják a szurkolók, a világesemények közötti időszakokban pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi székházában, egy páncélszekrényben őrzik.

A győztes válogatott egy bronzból készült, aranyozott másolatot tarthat meg.

A valódi kupára az összes győztes nevét bevésik, 2038-ban azonban várhatóan új serlegre lesz szükség, mert addigra nem marad szabad hely az aranyérmesek számára.

Az eredeti kupa és a kifejezetten neki készült szállítóbőrönd
BERTRAND GUAY / AFP

A trófea elődje, a Jules Rimet Kupa egy vándorserleg volt, melyet a győztes mindig négy évig birtokolhatott. Brazília az 1970-es, mexikói világbajnokságon aratott harmadik sikere után végleg megkapta a trófeát, melyet a dél-amerikai ország labdarúgó-szövetségének székházában őriztek 1983-ig. Harmincöt évvel ezelőtt ismeretlen tettesek ellopták, azóta sem került elő.

Borítókép: Astapkovich / Sputnik/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!