francia-argentin

2018.06.29. 12:11

Slágermeccsel indul a nyolcaddöntő

Igazi "slágermérkőzéssel" kezdődik az oroszországi labdarúgó-világbajnokság egyenes kiesés szakasza, szombaton ugyanis az első nyolcaddöntőben két, előzetesen a végső győzelemre is esélyesnek tartott válogatott, a francia és az argentin találkozik egymással.

Argentina's forward Lionel Messi takes part in a training session at the team's base camp in Bronnitsy, on June 29, 2018 on the eve of the team's round of sixteen football match as part of the Russia 2018 World Cup. / AFP PHOTO / JUAN MABROMATA

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Juan Mabromata

Az európai gárda játéka ugyan nem volt átütő, ugyanakkor az ausztrálok (2-1) és a peruiak (1-0) legyőzésével magabiztosan jutottak tovább már két forduló után, így a dánok elleni „barátságos meccsen” egy gól nélküli döntetlennel lettek csoportelsők. A játékosként világbajnok Didier Deschamps szövetségi kapitány ráadásul kulcsembereinek pihenőt adhatott az utóbbi összecsapásra, azaz tanítványainak volt idejük felkészülni a nyolcaddöntőre.

A szakember 80. alkalommal ül majd hazája válogatottjának kispadján, ezzel az örökrangsor élén megelőzi Raymond Domenech-et.

Az argentinok a vb első perce óta szenvednek, a nyitókörben Izlanddal csak 1-1-es döntetlent játszottak, majd jött a Horvátországtól kapott 3-0-s pofon. A zárókörben aztán élet-halál meccset vívtak Nigériával, s végül egy védő, Marcos Rojo hajrában szerzett góljával harcolták ki a továbbjutást.

A legutóbbi világbajnokságon ezüstérmes Albicelestes egyértelműen Lionel Messi-függő, az FC Barcelona ötszörös aranylabdása az első két találkozón formán kívül futballozott – Izland ellen büntetőt rontott -, Nigéria ellen azonban jobban játszott, s egy parádés gólt is szerzett.

Érdekesség, hogy Messi pályafutása során még nem szerzett gólt az egyenes kieséses szakaszban, amelyben négy évvel ezelőtt Argentínának négyből három mérkőzése hosszabbításban, vagy büntetőpárbajban dőlt el.

A franciák az elmúlt vb-ken kifejezetten erősek a torna ezen szakaszában: legutóbbi 11 találkozójukból a rendes játékidőben csak a németek elleni 2014-es negyeddöntőt veszítették el.

Argentína és Franciaország 12. alkalommal találkozik egymással, hat dél-amerikai siker mellett három döntetlen és két francia-győzelem született. Világbajnokságon kétszer, 1930-ban és 1978-ban játszottak egymással, mindkét összecsapást az argentinok nyerték.

Borítókép: Messinek nagyot kell robbantani, hogy nyerjen az argentin csapat

AFP PHOTO / Juan Mabromata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!