Ismertté tenni költészetét

2018.01.17. 20:29

A 168 éve született Endrődi Sándorra emlékeztek

Endrődi Sándor születésének 168. évfordulóján megemlékezést tartottak a költő lakótelepen álló szobránál Veszprémben.

Őrsi Ágnes

A megemlékezők megkoszorúzták Endrődi Sándor szobrát Fotó: Balogh Ákos

A viadukt végénél, a hegy legmagasabb pontját kerítés övezi; innen biztonsággal látható egy kicsi a várból, a Szent László-templom, a Veszprémvölgyi út eleje, a sziklák között az állatkerthez vezető út. Rend, tisztaság a négyemeletes kockaházakból álló lakótelepen, kora tavasztól rengeteg virág, közös rendezvények, év végén még karácsonyfa is. Szimbiózisban él a régi és az új, a Jeruzsálemhegy nevű városrész, amelynek része az Endrődi-lakótelep.

A megemlékezők megkoszorúzták Endrődi Sándor szobrát Fotó: Balogh Ákos

A kettősség jegyében immár tizenharmadik alkalommal jöttek össze itt a baráti kör tagjai, hogy a hely névadójára, Veszprém szülöttére, Endrődi Sándorra emlékezzenek Raffay Béla szobrászművész által készített szobránál.

A költő útja egy mai fiatalnak is példa lehet; Nagyszombatban, Veszprémben, Kecskeméten, Székesfehérváron, Pozsonyban és Pesten is tanult, mire Pápán leérettségizett. Tizennyolc éves volt, amikor első versei megjelentek, és elkezdett újságíróként dolgozni. Közben jogot, bölcsészetet tanult, majd Kolozsváron szerzett tanári oklevelet. 1892-től Budapesten a képviselőház naplószerkesztője, 1882-ben tagjává választotta a Kisfaludy Társaság, 1899-ben lett az MTA levelező tagja. Versek, elbeszélések, útirajzok, irodalomtörténelmi tanulmányok, műfordítások jelzik munkásságát.

Mint beszédében a baráti kör elnöke, Heiter Sándor emlékeztetett rá, sokak szerint Endrődi Sándor az Arany János – Ady Endre közötti időszak legnagyobb alakja volt, mégis feledésbe merült. Hogy miért? A pártatlan emberszeretet jellemezte, senkinek nem volt ellensége, senkinek nem volt párthíve. Bírált, de nem gyűlölt, haladó volt, de nem forradalmár, egy szelíd, visszafogott ember, akinél kevés rokonszenvesebb alakja van az irodalomtörténetnek. Nekünk, a ma élőknek kell emberségét, munkásságát, költészetét újra ismertté tenni.

A megemlékezésen Endrődi Sándor versét mondta el Tatai Borbála, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja, koszorút helyezett el a szobornál a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata, és a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!