Veszprém

2011.12.15. 18:52

Drágul a városi lét, Veszprémé lesz a Petőfi Színház

Veszprém - A bevételek és a kiadások egyaránt százmilliókkal növekednek a veszprémi önkormányzat csütörtöki döntéseinek következményeként.

Tremmer Tamás

Mindettől függetlenül nem volt indulatos a veszprémi önkormányzat idei utolsó testületi ülése, de összhangról szó sem lehetett. Hartmann Ferenc (MSZP) és Katanics Sándor (DK) az adóemelésekről szóló szavazásokat bojkottálta. Nélkülük is döntöttek arról, hogy a garázsok esetében több mint a duplájára, 150-ről 350-re nő a négyzetméterenkénti adómérték, igaz, ez az összeg tíz éve nem változott. Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) csökkentési javaslata se talált meghallgatást. Az idegenforgalmi adó 380-ról 400 forintra emelkedik jövőre.

Új elem lesz a 700 négyzetméternél nagyobb és üresen álló belterületi ingatlanok után fizetendő telekadó. A várost három övezetre osztották, ennek alapján határozták meg a díjakat. A telekadóra Czaun János fideszes képviselő nemmel szavazott.

A szolgáltatási díjak mértéke is változik, ami természetesen emelkedést jelent. A lakosság a kéményseprés, az ivóvíz, a szennyvíz esetében mindezt megússza az inflációs mértékkel, azonban a helyijárati volán tarifák átlagosan nyolc százalékkal emelkednek. A távhő díjak viszont változatlanok maradnak.

A háziorvosi sürgősségi betegellátás ügyeleti díját száz forinttal, 3600-ra emelték.
Döntöttek arról is, hogy a Jutasi út melletti ingatlanát a város eladja a Jutasi úton nagyszabású beruházást tervező vállalkozásnak.
A város és a Pannon Egyetem ezévi megállapodásának hozadéka egy új díj alapítása, amit Volkra Ottó püspökről neveztek el. Az új városi kitüntetés a Gizella-díjjal egyenértékű, azt minden évben egy ember veheti át az egyetemi tanévnyitón. A díj fogadtatása sem volt egyhangú.

Sürgősséggel tárgyalták a Petőfi Színház ügyét, itt teljes volt a konszenzus. Ismeretes, a megyei önkormányzatoktól az állam átveszi az intézményeket, de a színházakat nem. A város már korábban is tervezte, hogy átveszi a megyétől a színházat, de ez a most jelentősen felgyorsult. A város és a megye megállapodása értelmében Veszprém az ingatlanjaival együtt kapja meg a Petőfi Színházat. Az intézmény működtetése, az idei 21 milliós támogatáson túl jövőre 130 millió forintos többletterhet jelent a városnak.

Döntöttek - szintén sürgősséggel - a Hangvilla beruházásról. Eszerint a város 24,86 százalékos tulajdonrészt szerez a Séd mozit átépítő társaságban, a cég 2018 után teljes egészében önkormányzati tulajdonúvá válik, 2021-ig pedig évről-évre szolgáltatást vásárolnak a cégtől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!