Veszprém

2012.03.20. 08:28

Nem mérlegelhetnek a közterület-felügyelők

Veszprém - Országosan elsőként Veszprémben kezdték el a közterület-felügyelők képzését, de már évek óta országos továbbképző tanácskozásukat is itt rendezik meg.

Varga Ibolya

Ezúttal hétfőn kezdték el és még kedden is tart a közterület-felügyelők országos szakmai konferenciája, mely továbbképzésként is működik. Babják László főszervezezőtől megtudtuk, most is  összegyűjtik a fórumokon felvetődő gondolatokat, gyakorlati problémákat, és ezekre választ keresnek. Az ország minden részéről érkezett szakembereket elsőként Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere köszöntötte.   Elmondta, igen fontos szerepet játszanak a felügyelők abban, hogy a városokban jobb körülmények között lehessen élni, jogkövető magatartásra, a tisztaság megóvására veszik rá, sokszor figyelemfelhívással, de gyakran büntetéssel az embereket. 

Dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége  (TÖOSZ) főtitkára emlékeztetett rá: szervezetük az ország legnagyobb, legerősebb, jelentős nemzetközi kapcsolatokkal, korszerű infrastruktúrával, szakértőkkel és magasan képzett apparátussal rendelkező érdekvédelmi szervezete.  Céljuk: az önkormányzati érdekek feltárásával, megfogalmazásával, képviseletével, érvényesítésével hozzájárulni  az önkormányzatbarát társadalmi, gazdasági, jogi és helyi politikai környezet kialakításához, erősítve a decentralizációt, a többszintű kormányzást. 
 
Dr.  Molnár  Marianna,  a  Legfőbb Ügyészség  osztályvezető  főügyésze  az idén áprilisban életbe lépő, a  szabálysértésekre vonatkozó törvényt ismertette. Fontos ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy az új jogszabály a közterület-felügyelőknek nem ad mérlegelési lehetőséget, ha valamilyen szabálysértést tapasztalnak. Az elkövetőre szabálysértési bírságot kell kivetniük, ami harmincezer forintnál kezdődik. 
 
A törvényről szóltak az előkészítésben és a végrehajtásában részt vevő szakemberek is. 



Egységes jogszabály-értelmezés a cél

Az országos   szakmai  továbbképzést  ötödször szervezik meg most   Veszprémben.   Minden alkalommal  az  ismeretfrissítés,  a  jogszabályi  változások  egységes  értelmezése  volt  a  cél.  A magukat  elő- adókkal képviseltető hatóságoknak  közös feladatuk az  egységes  átállás  egy-egy   változás  hatálybalépésekor. Országosan ezerhatszáz embert foglalkoztatnak közterület-felügyelőként. A kisebb településeken egy-egy embert alkalmaznak, de
a nagyvárosokban akár  százan is lehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!