Veszprém

2012.12.12. 12:12

Tíz évvel ezelőtt alakult a Gizella Nőikar

Veszprém - Emlékezetes koncerttel ünnepelte megalakulásának tíz éves jubileumát a napokban a Gizella Nőikar.

Szabó Péter Dániel

- Egy város akkor erős, ha olyan eredményes helyi közösségei vannak, mint a Gizella Nőikar, akik az elmúlt tíz -vben határainkon túl is számos alkalommal bizonyították felkészültségüket, művészi értéküket - méltatta a koncertnek otthont adó Simonyi Zsigmond Általános Iskola aulájában a jubiláló kórust Porga Gyula, a megyeszékhely polgármestere.

(Fotó: Szabó Péter Dániel)

A családias hangulatú előadás jól példázta a Gizella Nőikar felkészültségét, a közel kétórás programban Franz Schubert, Kodály Zoltán és Kocsár Miklós művei is helyet kaptak, míg a közönség soraiban a legnagyobb sikert Rossini három szent éneke aratta, amelyet zongorakísérettel és szólóénekkel első alkalommal adott elő a Borbásné Gazdag Gabriella vezette társaság. A karnagytól megtudtuk, a kórus személyes kedvence Bartó Béla Isten veled című műve, amelyet kifejezetten női karra komponált a világhírű zeneszerző. A koncert csúcspontját mégis a finálé, Karai József Sárközi karikázója jelentette, amelyet a régi kórustagokkal együtt adott elő a Gizella Nőikar. Egyszerre közel harmincan daloltak mosolyogva a színpadon, a közönség pedig vastapssal köszönte meg a kiváló produkciót.

A hangulatos estet színesítette az Orlando Énekegyüttes fellépése is. A Vikman Pál művészeti vezetése mellett működő kórus a régi zenei dallamok megszólaltatására vállalkozott, repertoárjuk gerincét elsősorban 14-16. századi zeneszerzők egyházi művei alkotják.

Ami a jubiláló Gizella kórus jövőjét illeti, legközelebb a városi közgyűlés előtt, valamint december 16-án a Cholnoky úti Magyarok Nagyasszonya templomban énekelnek a hölgyek. A jövő évi tervekkel kapcsolatban Borbásné Gazdag Gabriella kérdésünkre elmondta, biztosan részt vesznek a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen, valamint a hárfán játszó Aba-Nagy Zsuzsanna társaságában Bécsben adják elő Brahms Négy énekét. Szeretnék folytatni karitatív tevékenységüket, Magyarország mellett Romániában és Olaszországban is terveznek jótékony célú előadásokat, valamint bíznak benne, hogy a jövőben bekerülhetnek a megyeszékhely kiemelt művészeti együttesei közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!