Veszprém

2013.01.28. 19:40

Kerékpárosbarát település címet nyert Veszprém

A megyeszékhely elnyerte a Kerékpárosbarát település címet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatán. A díjat múlt héten adták át Tatán.

Szabó Zsuzsanna

A Kerékpárosbarát település 2012 pályázatot nagyközségek, községek, városok, valamint megyei jogú városok és fővárosi kerületek kategóriában hirdették meg. A díj célja az önkormányzatok e téren megvalósított példamutató intézkedéseinek elismerése.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere hétfői sajtótájékoztatóján kiemelte, a város kategóriájában az egyedüli olyan nyertes település, amelyik nem sík domborzati viszonyokkal rendelkezik. Az elismerés főként az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhető. Kiépült a Balatonalmádi, valamint a Kádárta-Gyulafirátót felé vezető bicikliút, és a városon belül is bővült az utak száma.

Brányi Mária emlékeztetett, hogy jelenleg is több irányban zajlik a kerékpárút-hálózat bővítése. Folyamatban van az idén júliusra elkészülő nemesvámosi út kiépítése, és hamarosan elkezdődik a Márkót és Bándot Veszprémmel összekötő út létrehozása is.

Bárány Lajos (Blautech), Brányi Mária alpolgármester és Leflerné Kállai Erika tagóvoda-vezető az elismeréssel. Fontosnak tartják a biciklizést (Fotó: Penovác Károly)

A települések mellett a kerékpárosbarát munkahelyeket is díjazták. Veszprémből a Ringató körzeti óvoda Kuckó tagóvodája, valamint a Blautech Humán- és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft. nyerte el a díjat. Leflerné Kállai Erika, a tagóvoda vezetője elmondta, zöld óvodaként sokat tesznek azért, hogy a kerékpározást és az egészséges életmódot népszerűsítsék a gyerekek körében. Bárány Lajos a Blautech képviseletében hangsúlyozta, a városban jóval egyszerűbb kerékpárral közlekedni, mint autóval. Amellett, hogy egészséges és környezetkímélő, még parkolási gondokkal sem kell küszködni.

Veszprém mintegy 63 400 fős lakosságának - becslések szerint - 2 százaléka közlekedik kerékpárral. A gyalog- és kerékpárutak hossza 11 800 folyóméter, míg a kerékpárút hossza 700 folyóméter. A város területén 300 kerékpár parkolására alkalmas hely és több kerékpáros-pihenőhely található. Utóbbi például a Séd völgyében, a Kertek és kolostorok projekt helyszínén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!