Veszprém

2013.03.06. 15:52

A nyár derekára elkészül a Veszprém-Nemesvámos kerékpárút

A jó idő beköszöntével folytatják a Veszprém-Nemesvámos közti, 4,1 kilométer hosszú kerékpárút építését. A beruházás teljes költsége megközelíti a 400 millió forintot, melynek nagy részét - 300 milliót - a község önkormányzata uniós pályázaton nyert el.

Varga Domokos Péter

A munkálatokat tavaly ősszel kezdte el a kivitelezési pályázatot elnyerő Magyar Aszfalt Kft. Kivágták a nyomvonalba eső fákat, kiváltották a kerékpárút által érintett távközlési oszlopokat, elvégezték a szükséges földmunkákat, majd megkezdték a pályaszerkezet építését. A kerékpárút építésével párhuzamosan Veszprémben befejeződtek a Fejesvölgyi árkon átívelő kerékpáros és gyalogos híd alépítményi munkái. A 2270 méter hosszú nemesvámosi szakaszon a bontási munkákat (bozótirtás, fakivágás) és a talaj-előkészítést (humuszleszedés, földkitermelés, tükörkészítés) elvégeztek, valamint a teljes szakasz 90 százalékára murvaágyazat került.

A kerékpárút hivatásforgalmi céllal épül, azaz elsősorban a két település közti munkába, illetve iskolába járást segíti majd - mondta el érdeklődésünkre Nemesvámos polgármestere. Sövényházi Balázstól azt is megtudtuk, a település 42 millió forint önrésszel járul hozzá a beruházáshoz. Az eredetileg becsült önrész összege mérséklődött, mivel a beruházás megvalósítására a tervezett kivitelezési összköltséghez képest alacsonyabb árat ajánlott a közbeszerzési eljáráson nyertes vállalkozás. (Önrész Veszprémet is terheli, a városhoz tartozó kerékpárút hosszának arányában.) A kivitelezést az eredeti tervek szerint júliusra fejezik be.

A jó idő beköszöntével újra elkezdte a kivitelező Veszprém-Nemesvámos közti kerékpárút építését (Fotó: Gáspár Gábor)

A kerékpárút kiépítése további fejlesztést is generál. Egyrészt Nemesvámosról Veszprémfajszon át a Balaton felé kiépítenek, illetve kijelölnek egy kerékpáros útvonalat, melyen Balatonfüred felé el lehet érni a Balatont. Ehhez a veszprémfajszi önkormányzat helyreállít egy 800 méteres útszakaszt, a többi részen kerékpáros közlekedésre alkalmas mezőgazdasági, erdei utakat jelölnek ki, ahol szükséges, elvégzik a tömörítést is. Másrészt Hidegkút irányába egészen Vigántpetendig lehetővé teszik a kerékpáros közlekedést, itt is a már meglévő mezőgazdasági utakra alapozva. A kerékpárút kialakítására nem, de a szükséges infrastruktúrához sikerült pályázati forráshoz jutni. A Hidegkuti Mihály Kulturális Egyesület Laeader programból nyert el közel ötmillió forintot. Ebből pihenőhelyeket, esőbeállókat, információs táblákat, információs füzeteket készítenek.

A kerékpárút vámosi részén egy kilométeres külterületi szakaszt már elláttak egy réteg aszfaltburkolattal. Az építési munkálatokból többek között hátra van még az egyik leglátványosabb fázis, a kerékpárút átvezetése a Veszprém melletti körgyűrűn, ami egyben a 8-as út egy szakaszát is jelenti. Az átvezetést aluljáró építésével oldják meg, amíg a munkálatok folynak, elterelő utat jelölnek ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!