Veszprém

2013.03.06. 13:00

Számba veszik az úthibákat Veszprémben

A fagyás-felengedés ciklust követően a tavasz kihozta az úthibákat. Egyre több a kátyú, az útburkolat hámlása.

Tremmer Tamás

Amíg hó és jégpáncél fedte útjainkat, addig nem szúrt szemet, milyen állapotban is van a burkolat. Mihelyt kitavaszodott, a jó idő kihozta a kátyúkat. Veszprémben is sűrűn találkozni úthibával.

A városüzemeltetési iroda vezetője, Kovács Zoltán a Napló megkeresésére elmondta, a kátyúk kialakulásának oka a sok csapadék, az ismétlődő olvadás-fagyás ciklusok, amik jókora terhelést jelentenek főleg az idősebb burkolatnak. Január közepétől jelentős csapadékmennyiség zúdult a városra, ezt követően azonnal megjelentek a kátyúk is.

(Fotó: Penovác Károly)

A hibák feltárása mindennapos, a munkatársai folyamatosan járják a várost, s rögzítik a helyszíneket. A nagyobb hibák, az ütőkátyúk kijavítása érdekében azonnal szólnak a kivitelezőnek, akinek a munka elvégzésére 72 óra áll rendelkezésére. Egyelőre csak hidegtechnológiával tudnak dolgozni, ami ideiglenes megoldást nyújt, ráadásul drága is. Március 15-e után azonban már rendelkezésre áll a meleg aszfalt, amivel véglegesen javíthatóak az úthibák.Az irodavezető közölte, tudomásuk szerint jelentősen leromlott útszakasz a Budapesti út - Cholnoky utca kereszteződésétől a Hold utca irányába, valamint a Kistó, illetve a Szent István utca egy-egy szakasza. A városban az elmúlt időszakban több helyen is közműbontás történt, a burkolat ezért sérülékennyé vált. Az úthibák ellenére a városházán káreseményről egyelőre nincs tudomásuk.

Kovács Zoltán arról is tájékoztatott, hogy az utak fenntartására, karbantartásra éves szinten 80 millió forint áll rendelkezésükre. Ebből az összegből mintegy 20 millió forintot tesz ki a kátyú keret, amely azonban tartalmazza a megelőzés, illetve a tavaszi elhárítás költségeit. Terveznek nagyfelületű útjavítást is, reményei szerint erre az év második felében sor kerülhet.

 

Ha megtörtént a kár, érdemes bejelenteni azt az út fenntartójánál.  Mindenképp készítsünk pontos dokumentációt a káreseményről, hiszen a későbbiekben a károsultnak kell bebizonyítania, hogy a kár ott és úgy következett be, ahogy azt bejelenti. Fotó is készüljön a sérült járműről, illetve a kátyúról közelről és távolabbról is, hogy látható legyen a gödör elhelyezkedése az úton. A kátyúk okozta károkért az út fenntartója felel, de a Casco biztosítással rendelkezők ettől függetlenül is számíthatnak kártérítésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!