Veszprém

2013.04.27. 14:18

Lapunk az idegenforgalom szolgálatában

Veszprém - A Pannon Lapok Társasága (PLT) nem igazán képzelhető el a balatoni turizmus nélkül, ahogy a balatoni turizmus elmúlt húsz éve is szegényebb lenne lapcsoportunk munkája nélkül.

Győrffy Árpád

A tóval, az idegenforgalommal kapcsolatos események, sikerek vagy éppen problémák folyamatosan témául szolgáltak tudósításainkhoz, riportjainkhoz. Legyen szó akár kultúráról, környezetvédelemről, gazdaságról, sportról vagy más kérdésről, mindig ott voltunk a közvélemény számára jelentős eseményeken, ügyeknél.

Nem túlzás azt állítani, hogy a tudósítói munkánkkal közvetlenül is alakítóivá váltunk a balatoni turizmusnak, hiszen legtöbbször mi biztosítottuk a visszacsatolási lehetőséget a különböző balatoni szakmai és érdekképviseleti szervezetek, valamint a munkájukban érintett, érdekelt lakosság, vállalkozói kör között.

A Balatoni Szövetség, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége - közismert nevén a Kisosz ,- vagy a civilek közül a Balatoni Fürdőegyesületek Szövetsége és a lapcsoportunkkal egyidős Nők a Balatonért Egyesület munkája rajtunk keresztül vált közismertté. Ugyanígy rajtunk keresztül tájékozódhattak a térség lakói a Balatoni Regionális Tanácsról, majd utódjáról, a ma is létező Balaton Fejlesztési Tanácsról. Vagy a Balatonnal, turizmussal kapcsolatos munkánkban kiemelt helyet betöltő  Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság tevékenységéről a három évvel ezelőtti megszüntetéséig. Bemutattuk a kereskedők, vendéglátósok, szállásadók terveit, sikereit és gondjait, de tudósítottunk a fogyasztók, fogyasztóvédők és a különböző ellenőrzéseket végző állami hatóságok által tapasztalt, feltárt problémákról.

Az illetékesek szerint is mértékadó módon adtunk hírt sok más mellett olyan ügyekről, mint az angolnapusztulás, a tó túlzott algásodása, a lapcsoportunk megalakulása idején kialakult és az elmúlt évben tapasztalható rendkívül alacsony balatoni vízállás.

Ott voltunk olyan örömteli eseményeknél is, mint például a balatoni bicikliút-hálózat egyes szakaszainak kiépítése, de megjelenési lehetőséget adtunk a fenntartással kapcsolatos polémiáknak is. Hírt adtunk a Balaton-part megszépüléséről, köztük olyan kimagasló fejlesztésekről, mint a füredi reformkori városrész és a tihanyi faluközpont rekonstrukciója. De hírt beszámoltunk egy-egy település vagy szűkebb közösség sokszor tisztán önerőből végzett munkájáról is, mint amilyennek köszönhetően megújult például a szigligeti vár. A híradásainkkal egyúttal közvetlenül is előmozdítottuk az összefogást. Olyan akciókban segíthettünk így több más mellett, mint a megyei és országos virágosítási programok, amikben egyes települések európai szintű elismeréshez jutottak.

Mindenképpen szólnunk kell arról a szerepről is, amit a Pannon Lapok Társasága a turizmushoz kapcsolódó szabadidős, kulturális programok megvalósításában játszik. Már az is óriási jelentőségű, hogy évtizedek óta mi jelentjük a legmegbízhatóbb forrást a programokkal kapcsolatos információkban. Ezen túlmenően tudósításainkkal, elemzéseinkkel segítünk a jelentősebb kezdeményezések megerősödésében. Kapolcstól a Harley-fesztiválon át hosszan sorolhatnánk a példákat.

Az utóbbi néhány esztendőben kicsit megváltoztak a lehetőségeik, mert a működésükkel témaként szolgáló szervezetek egy részét felszámolták vagy hatásköreiket vették el, egyes új szervezetek pedig csak üzenni szeretnének, döntéseikbe az érintettek szélesebb körét nem akarják bevonni.

Persze, mi ilyen helyzetben is tesszük a dolgunkat. Több más mellett olyan projektekkel segítjük térségünk turizmusának fejlődését, az érin- tett települések népszerűsítését, mint a több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Legkedveltebb nyaralóhely című nyári riport- és felmérés-sorozatunk.

Ezek is érdekelhetik