Veszprém

2013.04.11. 16:27

Nyitás az olasz piacok felé

Szoros történelmi kötelékek vannak Magyarország, a Pannon régió, illetve Olaszország között, ezen túlmenően azonban a gazdasági kapcsolatokat is erősebbre kell fűzni – hangoztatták a felszólalók az olasz gazdasági fórum rendezvényén csütörtökön.

Halmos György

Maria Assunta Accili Sabbatini, Olaszország magyarországi nagykövete az olasz és magyar üzletemberek számára rendezett találkozón úgy fogalmazott, hogy meg kell találni a legjobb lehetőségetek mind az állampolgárok, mind a gazdaság szereplői számára.

A rendezvényen dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt hangozatta, hogy a gazdasági kötődések kétezer évre tekintenek vissza, hiszen egykor Pannónia a Római Birodalom része volt, aminek több emléke még mai is látható. A gyakorlati tennivalók között a 8-as főút mihamarabbi fejlesztését említette, amiért tenni fognak, hiszen az kulcsfontosságú kapocs az Észak-olasz térség felé.

Maria Assunta Accili Sabbatini, Olaszország magyarországi nagykövete és Porga Gyula az üzleti találkozó előtt sétát tett a belvárosban és a várban (Fotó: Penovác Károly)

Veszprém város polgármestere az üzletemberek előtt részletesen beszámolt a megyeszékhely gazdasági jellemzőiről, a lehetőségekről, megemlítve a Pannon Egyetem és a város között létrejött, egyedülálló partnerségi kapcsolatot. Porga Gyula ennek kapcsán kiemelte, hogy a városban letelepedett cégek nemcsak a gyártás hozták ide, hanem a kutatást és fejlesztést, ami hosszú távú terveiket mutatja.

Az új gazdasági miniszter elkötelezett, hogy a gazdaságpolitika kiszámítható legyen, munkája átlátható, párbeszédre épülő - erről dr. Kozma György, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára beszélt. Hozzátette, továbbra is az az egyik legfontosabb cél, hogy az ország kikerüljön a túlzottdeficit eljárás hatálya alól. Az új külgazdasági stratégia legfontosabb célkitűzése, hogy 2020-ra a magyar exportteljesítményt megkétszerezzék. Olaszország a kereskedelmi forgalom alapján az ötödik legfontosabb partnere hazánknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!