Veszprém

2013.05.30. 18:59

Gondolatok a hulladék körül

Magvas gondolatok, üdítő megoldások hangzottak el a hulladékgazdálkodás területén különböző szektorokban tevékenységet folytatók csütörtöki tapasztalatcseréjén.

Tremmer Tamás

A Pannon Egyetem (PE) Tudás- és Technológiatranszfer Központja a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara közreműködésével „Innovatív megoldások a hulladékgazdálkodásban" címmel, szervezett találkozót a hulladékgazdálkodásban érintettek számára. A konferenciára szóló meghívást a Pannon Egyetem kutatói, a gazdasági szféra, a hatóságok és a civil szervezetek képviselői egyaránt elfogadták.

A házigazda, dr. Kovács Kristóf, okleveles környezetmérnök, egyetemi docens elgondolkodtató „felütéssel” adta meg a szakmai fórum alaphangját. Véleménye szerint a hulladék olyan soha ki nem merülő energiaforrás, melynek hasznosítása elengedhetetlen. Példaként megemlítette, hogy a beremendi cementgyárban a felhasznált energia 95 százalékát már a hulladék hasznosításából nyerik.

 

A házigazda, Kovács Kristóf, okleveles környezetmérnök (Fotó: Orosz Péter)



A gyárból kijövő szűrt levegő tisztább, mint a környezeti levegő! Eredményekért nekünk szerencsére nem kell ilyen messze mennünk, a PE Mérnöki Kar Anyagmérnöki Intézete több sikeres projektet tudhat maga mögött. Így például van megoldásuk többek között a kórházi hulladékok, a hőre keményedő műanyagok-, az üveghulladék, a gumiabroncs-, az állati csont újrahasznosítására.

A szennyvíziszap, valamint az állati és növényi melléktermékek hasznosítása mellett a konferencia előadói beszéltek többek között a hulladékgazdálkodás területét érintő törvényi változásokról, a hulladékkezelést támogató pályázati lehetőségekről, de szóba kerültek a hulladékképződés megelőzésének lehetséges módszerei is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!