Veszprém

2013.08.28. 17:09

Megújul a veszprémi várkapu

A tervek szerint ősszel birtokba veheti a 172 millió forintból megújuló várkaput a veszprémi önkormányzat, turisztikai információs pontot és interaktív helytörténeti múzeumot is létrehoznak.

Szabó Péter Dániel

Zajlik a munka a vár bejáratánál található, eredetileg 1939-ben felavatott Hősök kapujánál. A cél, hogy régi kapu helyén, a megmaradt két pillér felhasználásával épült, helyi védettséget élvező épület újra turisztikai attrakció legyen, egyben méltóképp jelezze, hogy Veszprém középkori várnegyedébe érkezik a vendég.

Brányi Mária alpolgármester a városházán tartott sajtótájékoztatón (Fotó: Szabó Péter Dániel)


Épp ezért, a kor technikai vívmányait is felhasználva fejlesztik a várkaput, ahol a turisták részletes tájékoztatást kaphatnak a rájuk váró látnivalók jelentőségéről, történelmi múltjáról, hangzott el a városházán tartott sajtótájékoztatón, ahol Brányi Mária alpolgármester mellett a projekt előkészítésében és megvalósításában résztvevő szakemberek is ott voltak.

A rekonstrukció azonban nem kizárólag a műemléki várkapura szorítkozik, annak környezetét is átalakítják, hogy turisztikai információs pontot és interaktív helytörténeti múzeumot hozzanak létre.



- Hiánypótló lehet a helytörténeti tárlat, ami felkeltheti a vendégek érdeklődését a Laczkó Dezső Múzeum többi kiállítóhelye iránt is. A várhegy keleti oldalán kilátópontot nyitunk a rekonstrukció részeként, akadálymentesített mosdókat építünk, s természetesen lesz ajándéküzlet, ahol Veszprémhez kapcsolódó emléktárgyakat szerezhetnek be az érdeklődők - mondta el Brányi Mária, aki reméli, hogy az ősz folyamán birtokba veheti az önkormányzat a megújult várkaput.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!