Veszprém

2014.03.30. 13:54

Mágikus erdélyi világ

Veszprém – Aranykor címmel nyílt kiállítás egy fiatal erdélyi festőművész, Székely Beáta képeiből a Dubniczay-palota Várgalériájában pénteken.

Marton Attila

A tárlat az alkotó több sorozatából is válogat: a mitológiai alakokat ábrázoló tintaceruzarajzok mellett groteszk figurák köszönnek vissza a monotípia eljárással készült képeken. Az aranyfüst módszerrel készült alkotások egy panelnegyedet ábrázolnak, míg az expresszív olajfestményeken a 19. és 20. század festészeti stílusai mellett kortárs jegyek is felbukkannak. A képek ereje abban a belső, látomásos erőben rejlik, amely egy-egy elhúzott ecsetvonásban, a színek finom hálójában vagy egy-egy képi elem meghökkentő egymásmellettiségében érhető tetten: ezek a vonások adják azt a többletet, amelyek megerősítik a képek valóságtól elrugaszkodó mágikus világát, fogalmazott megnyitójában Kovács Lehel festőművész, aki szerint Székely Beáta – a kolozsvári iskola fiatal művészgenerációjához hasonlóan – a kommunista félmúlt, a Ceausescu-rendszer élményéből építkezik. Hozzátette, a rajzokon és az olajképeken is érezhető a fotográfia behatása. Az alkotások témáiról elmondta, a festő úgy nyúl az Erdély-toposzokhoz, hogy közben a képek mentesek minden közhelytől. A kiállítás a hétfőn kezdődő Erdélyi napok felvezető programjaként nyílt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!