Veszprém

2014.03.27. 11:45

S. dr. Perémi Ágotát választotta meg a közgyűlés a Laczkó Dezső Múzeum igazgatójának

Veszprém – A három pályázó közül S. dr. Perémi Ágotát választották a Laczkó Dezső Múzeum igazgatójának a csütörtöki közgyűlésen.

Balla Emőke

Az öt éves ciklus lejárta után hárman nyújtottak be pályázatot a Laczkó Dezső Múzeum igazgatói munkakörére: az intézmény eddigi vezetője, dr. Limbacher Gábor szociológus, néprajzkutató, Schleicher Veronika néprajzos muzeológus, valamint S. dr. Perémi Ágota régész muzeológus, régészeti osztályvezető.

A közgyűlésen Gerstmár Ferenc (LMP) olyan kérdésekre várt választ a pályázóktól, milyen változásokat tartanak a legsürgetőbbnek, hogyan teremtenék meg a múzeum belső stabilitását, miként látják a finanszírozás kérdését. A válaszokban a pályázók röviden pályázatukat is ismertették.

S. dr. Perémi Ágotát választotta meg a közgyűlés a Laczkó Dezső Múzeum igazgatójának (Fotó: Nagy Lajos)


Dr. Limbacher Gábor azt mondta, eredményes öt évet zárnak, nőtt a látogatók száma, az intézmény társadalmi szerepvállalása. Az elmúlt ciklusban a megyei múzeum előbb állami, majd 2013 januárjától városi fenntartásba került, sok nehézséggel is küzdött. Családja távol él, de munkahelyi feladatainak igyekezett eleget tenni. A stabilitás megteremtéséről Schleicher Veronika írt pályázatában. Tényekkel bizonyította, hogy a múzeum válságban van. A válságnak külső és belső okai vannak, többek között a finanszírozás kérdése, a megyei múzeumi hatáskör megmaradt, de nincs hozzá finanszírozás. Fontosnak tartja, hogy a múzeumnak legyen egy középtávú, minimum három éves kiállítási terve, valamint hogy megerősítsék a múzeum tudományos és gyűjteményes munka szerepének hasznosságát. S. dr. Perémi Ágota szerint egy modern, gazdaságilag stabil intézményt kell megvalósítani a köz számára; ki kell találni a hosszú távú stratégiát, kijelölni a célokat, megtalálni azt az utat, ami megfelel a fenntartó és a közönség elvárásainak. Nem látja problémának, hogy a múzeumnak megyei funkciókat is el kell látnia, a kettőt össze lehet egyeztetni.

Porga Gyula polgármester azt mondta, örül, hogy az igazgatói posztra hárman nyújtottak be pályázatot, ugyanakkor ez azt is üzeni, vannak nehézségek, konfliktusok. A múzeum új igazgatójának elsőként a belső békét, nyugalmat kell megteremtenie, hogy az intézmény hosszú távon stabilan, kiszámíthatóan, tekintéllyel működhessen.

A pályázók támogatásáról a képviselők egyesével szavaztak. Dr. Limbacher Gábor pályázata egy támogatást kapott, tizenheten tartózkodtak, Schleicher Veronika pályázatát hárman támogatták, tizenöten tartózkodtak, S. dr. Perémi Ágota igazgatói kinevezését tizenhat képviselő támogatta, ketten tartózkodtak, így őt választották meg a Laczkó Dezső Múzeum igazgatójának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!