Veszprém

2014.04.02. 16:25

Az ifjúság és a felelősségvállalás

Veszprém - A társadalmi felelősségvállalás, az ifjúság demokráciára neveléséről szerveztek konferenciát a napokban a megyeszékhelyen.

Szabó Péter Dániel

Némedi Lajos, a város alpolgármestere köszöntőjében a megjelent pedagógusok és civil szervezetek képviselői előtt hangsúlyozta, különösen fontos, hogy fiatalokat, a jövő generációját a demokráciára neveljük.

Ezt követően Varga Endre, a rendezvénysorozatot pályázati forrásból szervező Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület vezetője elmondta, rengeteg lehetőségük és kötelezettségük van a fiataloknak, sok esetben azonban nincsenek pontos információik az adott területről, például sokszor egyáltalán nem ismerik azokat a helyi vagy térségi civil szervezeteket, amelyek fogadni tudják őket, segítséget tudnak nekik nyújtani egy-egy témában.

Varga Endre a megfelelő tájékoztatás fontosságáról is beszélt (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Egy programsorozat részeként épp ezért tájékoztató előadásokat szerveztek a megye több középiskolájában, valamint képzéseket tartottak civil szféra képviselőinek. Ily módon is segítve őket abban, hogy új és friss munkatársakhoz jussanak az önkéntesek vagy közösségi szolgálatot ellátó fiatalok által, akik a későbbiekben aktív tagjaivá is válhatnak az adott szervezetnek. Ez a fiataloknak is kedvező, hiszen kapcsolatokat építenek és kiveszik a részüket a munkából.

Egy veszprémi étteremben tartott konferencián Varga Endre mellett Mátyás Mónika, a Kör Alapítvány vezetője az önkéntességről, Széplaki Réka, a Várfok Alapítvány szakmai vezetője pedig a külföldi lehetőségekről beszélt. Rózsás Ildikó székesfehérvári ifjúsági szakértő a közösségi szolgálat tudnivalóit, az eddigi tapasztalatokat összegezte, Bazsó Gabriella közösségfejlesztő az ifjúsági szervezetek hálózatáról tartott előadást, Tölcsér Tímea pedig az Új Nemzedék Kontaktpont országos hálózatát mutatta be. Összességében kiderült, hogy bőségesen kínálnak lehetőségeket, melyek által a fiatalok belekóstolhatnak a munkába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!