Veszprém

2014.04.28. 15:15

Hivatali vesztegetés - Ítélet a veszprémi okmányirodások ügyében

Hivatali vesztegetés, illetve hivatali visszaélés bűntette miatt marasztalta el a bíróság hétfőn az okmányiroda hét volt, illetve jelenlegi dolgozóját.

Mátételki András

A Veszprémi Törvényszéken elhangzott, a gépjármű-ügyintézéssel foglalkozó vállalkozó, T. G.  szinte munkahelyének tekintette a veszprémi okmányirodát, ahová még pénteken is szabad bejárása volt, holott aznap zárva tartottak. Az első rendű vádlott gyakorta vitt ajándékot - teát, kávét, édességet, szotyolát, péksüteményt - a gépjármű-ügyintéző hölgyeknek, akiknek ezeket nem engedte kifizetni. Megoldotta néhányuk autójának javítását, vagy például közvetlen munkatársa, a másodrendű vádlott szállította kocsiján az ügyintézőket, néha még a gyereküket is. Volt, akinek a lakására vitték a feldolgozandó iratokat.

A hét okmányirodás dolgozó azt is megtette az első rendű vádlottnak, hogy, szabálytalanságot elkövetve, utána néztek egy-egy kocsi adatainak. T. G.-től esetenként nem kérték az autó dokumentumait, így, ha nem volt kötelező biztosítása, fiktív számot írtak be helyette. Az is megtörtént, hogy valótlan adatokkal megfiatalították a kocsit, egyszer pedig egy kétszemélyes kocsit „átalakítottak” négyszemélyessé. Két dolgozónál a bíróság bizonyítottnak látta, hogy pénzt is elfogadtak, ezért őket vesztegetés miatt is elítélték.

A Veszprémi Törvényszéken, dr. Solymosi István tanácsa T. G.-t két rendbeli folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés és öt rendbeli hivatali visszaélés bűntette, valamint három rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt halmazati büntetésül két év börtönre ítélt négy évre felfüggesztve. Mellékbüntetésül 500 ezer forintot kell fizetnie. Munkatársát, K. A.-t kétrendbeli folytatólagosan elkövetett vesztegetés, illetve öt rendbeli hivatali visszaélés bűntettében, mint felbujtót ítélte el a bíróság két évre felfüggesztett egy év börtönre. Az okmányiroda egyik dolgozóját, J. R.-nét három évre felfüggesztett másfél évi börtönnel sújtották folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette miatt. Kolléganőjét, B. Zs.-t egy rendbeli folytatólagosan elkövetett vesztegetés és három rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt egy év 8 hónap börtönre ítélték három évre felfüggesztve. Öt gépjármű-ügyintézőt folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés miatt a bíróság egy, illetve két évre próbára bocsátott.

Az ügyész súlyosbításért, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek, így az ítélet nem lett jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!