Veszprém

2014.04.25. 17:05

Újabb hadgyakorlat kezdődött

Veszprém - A megyeszékhely térségében rendezi idei legnagyobb hadgyakorlatát a Magyar Honvédség, a Tavaszi Áttörés 2014 kiképzési rendezvény első mozzanatai már el is indultak.

Szabó Péter Dániel

A holland és amerikai katonák után most a magyaroké a terep. Közel 1500 katona és mintegy 350 technikai eszköz vesz részt ugyanis a jelzett nagyszabású hadgyakorlaton, amelynek előkészületei, s első mozzanatai már javában zajlanak. Több mint egy hónapon át állomásoznak és gyakorolnak a katonák a megyében található lőtereken.

Az éleslövészettel egybekötött Tavaszi Áttörés 2014 egyik kiemelt része a tatai Klapka-dandár 1. lövészzászlóalja és a szolnoki könnyű vegyes 2. százada alkotta, 800 fős zászlóalj-harccsoport úgynevezett CREVAL-ellenőrzése, ami a harci műveletekre való alkalmasságot vizsgálja. A bemutató során a katonák bizonyíthatják majd országvédelmi képességüket. Szigorú NATO követelményeknek kell megfelelni, közel 1300 különböző szempont alapján mérik fel tudásukat, a körletfoglalástól kezdve az éleslövészeten át egészen a visszacsoportosításig, mondta el lapunknak Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke.

Május végéig ismét lövésektől lesznek hangosak megyénk lőterei. A lakosság megértését kérik (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A honi légierővel együttműködve számos más gyakorlat is zajlik majd az újdörögdi, valamint a Veszprém és Várpalota térségében lévő gyakorlótereken. Ilyen lesz például a páncéltörő módszertani gyakorlat, amelyre a Magyar Honvédségben az elmúlt húsz évben nem volt példa. A gyakorlatok jelentős hanghatásokkal járnak, ám ezeket próbálja minimálisra szorítani a honvédség, hangsúlyozta Böröndi tábornok, aki ezúton is kérte a lakosság, főképp az érintett gyakorlóterek közvetlen környezetében élők további megértését és türelmét.

A nyár elején záruló kiképzési rendezvény után néhány hónap szünet következik a lőtereken, majd szeptemberben és októberben a különleges műveleti erők gyakorlata zajlik majd térségünkben, amelyre amerikai, horvát és lengyel alegységeket is vár a Magyar Honvédség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!