Veszprém

2014.07.05. 12:09

Hét hónap után ismét megnyílt a Mestermű Galéria

Veszprém - Hét hónap után nyitott ki a Mestermű Galéria, a Kortársaink voltak tárlat ezúttal kiegészült a Bojtor Károly Emlékdíjjal kitüntetett művészek alkotásaival.

Balla Emőke

Veszprémhez kötődő művészek hagyatékából, emlékük méltó megőrzésére a városi önkormányzat 2011-ben új, állandó kiállítás létrehozását határozta el. A Kortársaink voltak című tárlaton Bognár Zoltán grafikus- és festőművész (1924-1992), Bojtor Károly festőművész (1933-1999), Ircsik József festőművész (1932-1986), R. Kiss Lenke szobrászművész (1926-2000) és Kórusz József grafikus- és festőművész (1927-2010) életműveiből látható válogatás. A kiállítás a város támogatásával, az örökösök hozzájárulásával, a Mestermű Galéria, a Veszprémi Művészetek Háza és „Az ízlés tsinosításáért" Alapítvány együttműködésével jött létre, évről-évre az alkotók más, más művei láthatók. Az idei bemutató eltér a korábbiaktól, hiszen a korábbi öt alkotó mellett helyet kaptak a Bojtor Károly emlékdíjasok – Gopcsa Katalin művészettörténész, Hegyeshalmi László, a Mestermű Galéria alapítója, Hegyeshalmi László képzőművész, a Művészetek Háza igazgatója, Hoffer Ildikó keramikus, Holényi Zsuzsanna népművelő, Milló Ildikó pedagógus, Raffay Béla szobrászművész, Tamás Ákos porcelántervező iparművész és Veszeli Lajos festőművész – művei, fotói, róluk szóló laudációk, ismertetések.

A szombati megnyitón Tál Ferenc, a Bojtor Alapítvány Kuratóriumának elnöke mondott köszöntőt és hajtott fejet a galéria alapítója, Hegyeshalmi László előtt. A kiállítást megnyitó Hegyeshalmi László is emlékezett a tavaly decemberben elhunyt édesapjára. Huszonkét éve működik a galéria, a mostani az első kiállítás, amit édesapja nélkül rendeznek. A Mestermű Galéria november végén zárt be, Decsi Ilona grafikus- és festőművész tárlatával, édesapja egy héttel később halt meg. Ez nagy lelki teher, ugyanakkor örvendezni kell, hogy megnyílt a mostani tárlat, mondta.

Hegyeshalmi László is megkapta a Bojtor Emlékdíjat, amire büszke, hiszen ez civil kezdeményezésként született, létrehozói alkotó művészek, művészeti munkatársak, művészettörténészek, népművelők, pedagógusok tevékenységét ismerik el. A Művészetek Háza igazgatója megemlítette valamennyiüket. Gopcsa Katalin művészettörténész a megye művészetének meghatározó alakja, televíziós műsor szerkesztője. Milló Ildikó a Báthory István Általános iskola pedagógusa, diákjainak továbbadja a művészet szeretetét. Raffay Béla szobrászművész a Mestermű Galéria alapító tagja, több kiállítása volt itt. Tamás Ákos porcelántervező iparművész, akinek tárlata pár hete nyílt a Művészetek Háza Várgalériájában, életművéből csak ízelítő látható a Mestermű Galériában. Veszeli Lajos Veszprém megye művészeti életének meghatározója, Balatonalmádi képzőművészetének gondozója. Hoffer Ildikó zirci keramikus is bemutatta már alkotásait a galériában. Holényi Zsuzsa már nem lehet köztünk.

Hegyeshalmi László köszönte munkatársai segítséghét, valamint a pártoló közönség figyelmét, támogatását: a Mestermű Galéria nem működne a közönség szeretete, támogatása nélkül.A megnyitón közreműködött Hriczu Ádám gitáron, a kiállítás kurátora dr. Herth Viktória művészettörténész, a Művészetek Háza gyűjteményvezetője.

Fotó: Panovác Károly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!