Veszprém

2014.07.25. 14:45

Veszprém városa lássa hasznát - Interjú Dr. Navracsics Tiborral

Veszprém - Földrajzi helyzetünk, évszázados kapcsolataink, kultúránk is nyugat felé kötődik. A keleti nyitás nem jelent nyugati zárást, mondta dr. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, akit az EU-biztosi pozícióról is kérdeztünk.

Balla Emőke

- A külgazdasággal a minisztérium neve is változott. Tartalmában mennyire? Melyek az új feladatok?

- Vannak folytonossági és új elemek is, a folytonosság elsődleges eleme tartalmi. A magyar külpolitikának 1990 óta egy konszenzusos hármas rendszere van: az euroatlanti integráció, amely sokáig az Európai Unió, illetve a NATO tagságot jelentette, miután elértük, az intézményrendszer, nemzeti érdekek, célok meghatározását, érvényesítését. A másik a határon túli magyar közösségek képviselete, érdekeinek védelme, mely elsősorban a környező országokkal való kapcsolatrendszerben jelenik meg. A harmadik a közép-európai politika, a jó szomszédi kapcsolatokra való törekvés. Van megújulás is, tartalmi szempontból az egyik legfontosabb a keleti nyitás, amit sokan félreértelmeztek, a keleti nyitás nem jelent nyugati zárást.

- Tehát nem jelenti azt, hogy az ország elfordulna Nyugat-Európától.

- Földrajzi helyzetünk, évszázados kapcsolataink, kultúránk, gazdaságunk is nyugat felé kötődik. Ma a magyar export 80 százaléka az európai uniós tagállamokba irányul, ami nagyon jó; az unióban csak nagyon versenyképes termékekkel lehet jelen lenni. Az Európai Unió tartósan alacsony növekedést vagy éppen stagnálást produkál, ezért a keleti nyitás azt jelenti, hogy az Európai Unió mellett próbáljunk találni olyan piacokat elsősorban tőlünk keletre, a posztszovjet térségben, a csendes-óceáni térségben, az arab térségben , amelyek ígéretes lehetnek a magyar termékek, vállalkozások számára. Célkitűzéseink szerint a 80:20 export arányt 66:34-re szeretnénk a jövőben módosítani, folyamatosan növeljük a kelet felé irányuló megjelenésünket. Intézményi szempontból újdonság, hogy 1990 óta a legerősebb külügyminisztérium jött létre, ide tartozik a külgazdaság, a kulturális diplomácia is.

 

A hivatalos biztosi jelölésem még nem történt meg, nyilatkozta dr. Navracsics Tibor miniszter  (Fotó: Penovác Károly

- Közép-Európát, a határon túli magyarokat említette. Az ukrán-orosz helyzetet hogyan értékeli?

- Folyamatosan egyeztetek az uniós tagállamok külügyminisztereivel, ezen a héten uniós kollégáimmal tárgyaltam Berlinben, illetve Brüsszelben. Két dolgot kell kiemelni: érdekeltek vagyunk egy olyan független, a demokratikus jogállamiságot és a területi integritást tiszteletben tartó államban, mely betartja az Európa Tanács dokumentumaiban szereplő nemzetiségi jogokat, másrészt fontos számunkra az is, az ukrán belpolitikai helyzet úgy konszolidálódjon, hogy a kárpátaljai magyarság semmilyen szempontból ne lássa kárát. Folyamatosan egyeztetek Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével, kedden Brüsszelben találkoztam Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel, akivel számos, az ukrán helyzet stabilitását szolgáló együttműködési lehetőségben állapodtunk meg. Összességében azt mondhatjuk, az ukrán helyzet nem jó. Két héttel ezelőtt még viszonylag optimisták voltunk, hogy Oroszországot sikerül együttműködésre bírnunk, ezáltal csökkenthetjük a konfliktusok intenzitását, rendezhetjük a problémát, most azt látjuk, talán még rosszabb lett a helyzet. A malajziai repülőgép lelövése vagy éppen szerdán két ukrán katonai gép lelövése is azt mutatja, Moszkva vagy nem képes irányítani az általuk támogatott szakadár erőket vagy maga aktívan támogatja a szakadár csoportokat az erőszakos cselekményekben. Ezt mindenképpen meg kell akadályozni. Oroszország felé egyértelmű üzenetet kell küldeni az Európai Unióból, meg kell védenünk Ukrajna függetlenségét és területi integritását. Most arról tárgyalnak Brüsszelben a NATO képviselői, hogy esetleg előkészítsék a szankciók egy újabb körét.

- Miniszteri kinevezésekor már tudni vélték, csak fél évig lesz a tárca vezetője, ön lesz az EU-biztos.

- Kinevezésemkor négy évre vállaltam a miniszteri posztot, s most is ennek alapján végzem a munkám. A hivatalos biztosi jelölésem még nem történt meg. A kormánynak július végéig kell jelölni EU-biztos jelöltet és valószínű, hogy én leszek a jelölt. Ahhoz, hogy a jelölt biztossá váljék, szükség van arra, hogy az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker elfogadja a személyemet, másrészt kapjak egy területet, harmadrészt ennek a területnek megfelelő európai parlamenti szakbizottság meghallgasson és ne emeljen vétót a biztosi tevékenységem elé. Ez nem lesz egy egyszerű folyamat.

- Legutóbb azt olvastam, a bővítéspolitika területét szívesen vállalná.

- Általában a tagállamok jelzik, mely területeket vállalnák. Ez olyan, mint a kormányalakítás: az ember kapja a területet, és igyekszik megfelelni a követelményeknek. Jeleztük több alkalommal én is nem hivatalosan , hogy szeretnénk elsősorban a szomszédságpolitika, illetve bővítés portfólióját, részben Magyarország helyzete, részben az én korábbi tapasztalataim miatt. Magyarország elkötelezett a bővítés mellett és ezt szeretnénk érvényesíteni. Természetesen ez is sok tényezőtől függ, attól is, ki lesz a külügyi főképviselő. November elsején lép hivatalba az új Európai Bizottság, szeptember második felében, októberben kell az európai parlamenti meghallgatást megtartani, ezután szavaz az Európai Parlament a bizottság összetételéről.

- Elfogadna minden területet vagy lenne, amire nemet mondana?

- Vannak olyan területek, melyek másfajta kompetenciát igényelnek, mint amilyenekkel én rendelkezem, de bízom benne, hogy nem kapok ilyen területet. A meghallgatást megelőzően van egy felkészülési időszak, amikor a terület minden részletét meg kell tanulni ahhoz, hogy a meghallgatáson megfeleljen az ember.

- Magyarország számára az EU- biztosi pozíció ismeretlen, a korábbi két biztos nem tette ismertté.

- Fogalmazzunk úgy, a korábbi EU-biztos elsősorban Brüsszelben volt, nem volt látható Magyarországon. Én annyiban szeretnék újat hozni, ha biztos leszek, hogy a magyar közéletben, a magyar közvéleményben láthatóan folytatnám a munkámat. A biztosok hivatalosan a közösségi érdekeket kell, hogy képviseljék, de minden biztos a saját hazáját is képviseli. Úgy fogalmaztam meg a credomat: szeretném Magyarországon az Európai Uniót képviselni, az Európai Unióban pedig Magyarországot. Összekötő szeretnék lenni.

- Ha ön lesz az EU-biztos, nem lehet országgyűlési képviselő, Veszprémben választást kell kiírni.

- Ha az Európai Bizottság megkezdi a munkát november 1-jén és valóban biztos leszek, összeférhetetlen a kettő; magyar országgyűlési képviselő nem lehet EU-biztos. Le kell mondanom a veszprémi választókerületről és itt új választást kell tartani, valószínűleg decemberben vagy januárban. Találnunk kell egy olyan jelöltet, aki a Fidesz-KDNP színeiben megnyeri ezt a választókerületet. Fájó szívvel kell lemondanom, de nem fogok eltűnni. Nem leszek képviselő, de ugyanúgy itt leszek.

- A szíve ide húzza

- A szívem itt van, én magam is itt leszek. A veszprémiek nem nagyon fogják megérezni, hogy Brüsszelben vagyok. Igyekszem az ottani munkámat is úgy végezni, úgy hasznosítani az ottani ismeretségeimet, kapcsolataimat, a lehetőségek felkutatását, hogy annak is Veszprém városa lássa hasznát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!