Veszprém

2014.08.12. 19:00

Kedvelt úti cél a Hősök kapuja

A helyiek és a városba látogató turisták számára egyre kedveltebb a veszprémi vár bejáratánál lévő Hősök kapuja, sokan keresik fel a kiállításokat.

Balla Emőke

Turisztikai látogatóközpontként várja az érdeklődőket a március 15-én nyílt Hősök kapuja. A város és a Laczkó Dezső Múzeum kibővülő múzeumi és kulturális terei olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek minőségi változást hoztak a város turisztikai életében.

Új kiállítótér nyílt a várkapunál, a turisták már megszerették (Fotó: Penovác Károly)

A Hősök kapujában a látogatók helytörténeti ismeretekkel gyarapodhatnak, megismerkedhetnek az épület történetével, eredeti funkciójával, a tárlat az 1848-as forradalom és szabadságharc, az első és a második világháború, valamint 1956 hőseinek állít emléket. A nyári turisztikai szezonban egyre többen keresik fel a Hősök kapuját, a múzeumok éjszakáján különösen nagy volt az érdeklődés; a veszprémiek számára élmény, hogy bemehetnek, megtekinthetik a kaput.

Hasonlóan nagy sikere volt a Tűztoronynak is; a turisták kombinált jegyet vásárolhatnak, amellyel mindkét helyet – a Hősök kapujában lévő interaktív kiállítást és a Tűztornyot – látogathatják. A kiállítóhelyen több rendezvényt is szerveznek a későbbiekben, a kulturális örökségvédelmi napokon, a múzeumok őszi fesztiválján, megemlékeznek az 1956-os forradalomról. S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elmondta: a teraszról gyönyörű a panoráma, ifjú házasok itt készíthetnék első fotóikat.

A Várkapu boltban saját termékeket árulnak, műtárgymásolatokat, elkészültek a bronzkori csörgők, római kori mécsesek, Árpád-kori edények. Az emeleti részben gyermekfoglalkoztató teret alakítanak ki: augusztus 20-án, majd szeptembertől minden második szombaton óvodapedagógus tart foglalkozást a gyerekeknek. Városi rendezvényeken pedig a Hősök kapuja is bekapcsolódik majd a programokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!