Veszprém

2014.09.08. 14:01

Szorgalmas és becsületes munkára nevelnek a hittudományi főiskolán

A mai fiatalok sorsa és teljesítménye határozza majd meg hazánk helyzetét húsz-harminc év múlva, hangzott el a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola hétfői évnyitóján.

Balassa Gergő

Szerenka Miklós köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a jövő formálása és építése múlik az itt folyó munkán, ezért nagy szükség van arra, hogy a katolikus iskolák megfeleljenek céljuknak és feladataiknak. Az érseki helynök tovább fűzve Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter nemzeti tanévnyitón elhangzott gondolatait, a szorgalmas és becsületes munkára buzdította a diákokat.

– Minden egyes új tanévtől valami újat várunk, valami különleges élményt. Nem a túlpörgetett gólyatáborok élményét, hanem valami ennél sokkal barátságosabb, bensőségesebb dolgot – folytatta az ünnepi gondolatok sorát Birher Nándor tanulmányi igazgató. Hozzátette, életünk során megfontoltan és tudatosan haladjunk előre kis lépésekben, így tudjuk felfedezni az élet igazán fontos dolgait. Az igazgató hangsúlyozta: meg kell találni az arany középutat az unalom és az önpusztítás között. „Meghalunk a kocsmának, hogy a tudásnak éljünk”, a sikerek és kudarcok pedig egyaránt hozzátartoznak egy ember életéhez, fogalmazott. Felhívta a figyelmet arra, hogy az emberi életben az idő a legnagyobb kincs, a helyes beosztáshoz pedig bölcsességre van szükség. – Keressék meg azt az életben, ami igazán értékes – zárta gondolatait az igazgató.

A köszöntők sorát Albert József folytatta, aki személyes történeteket osztott meg a jelenlévőkkel, majd jó tanáccsal látta el a fiatalokat. – Panaszkodni szoktunk, hogy nehéz időket élünk, de akármilyen kis helyen is vagyunk, mindenhol találhatunk értelmes feladatot magunknak úgy, hogy szép dolgokat hozzunk létre közben – vélekedett a tanszékvezető. Gondolatmenetét azzal folytatta, hogy egy jó szakembernek gondolkodó, saját véleménnyel rendelkező értelmiséginek kell lennie, aki tud és akar is közösségben élni. Ezekben a közösségekben az emberi méltóságnak fontos szerepet kell kapnia, különösen igaz ez a felsőoktatásra. Ennek ellenére mégis megtörténhetnek olyan dolgok, mint ami az ELTE gólyatáborában esett meg nemrég – mutatott rá a felsőoktatási rendszer egyik hibájára a tanszékvezető.

– A mi képzésünk általános szinten közvetít fontos dolgokat, itt a diákok egymástól is tanulnak. Ahhoz hogy többek legyünk annál, mint amikor beléptünk az iskola kapuján, dolgoznunk kell – összegzett Albert József.

Az évnyitó ünnepségen dr. Kulcsár Dávid teológus hallgató köztársasági ösztöndíjat vehetett át.

Az idei tanévben közel 80 elsőéves,összesen pedig 210 hallgató kezdi meg tanulmányait a főiskolán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!