Veszprém

2015.03.04. 18:06

Forgóné Kelemen Judit: Márpedig kellett hitelt felvennie a veszprémi önkormányzatnak

Veszprém – A központi források szűkülése mellett kérdéses, hogy honnan teremti elő az önkormányzat a működésre és fejlesztésre szánt pénzösszegeket – fogalmazott Forgóné Kelemen Judit és Sárándi Balázs.

Szám Dorottya

Kampányköltségvetés, majd utánunk a vízözön címmel tartott sajtótájékoztatót Forgóné Kelemen Judit és Sárándi Balázs a 2015-ös veszprémi költségvetésről. Sárándi Balázs, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság külső szakértő tagja elmondta, hogy a tervezett fejlesztések mellett kevesebb szó esik arról, hogy 42 milliárddal csökkentette a segélyezési rendszer támogatását a központi költségvetés. Csökkentették a helyi önkormányzatok működésének általános támogatását is. Kérdéses, hogy honnan teremti elő az önkormányzat az így kieső összeget, ahogyan az is: lesz-e pénz a beígért városfejlesztésekre, vagy várnunk kell a 2018-as kampányig.

Forgóné Kelemen Judit, a Jobbik önkormányzati képviselője a közalkalmazottak idei cafetéria juttatásáról beszélt. Elmondta, hogy az idei költségvetésben ez az összeg 6700 Ft-tal szerepel, amit még a közalkalmazotti érdekegyeztető tanácson a munkavállalói oldal kért megemelni 7000 forintra. A pedagógus-életpályamodell bevezetésével az oktatást segítő munkakörben dolgozók nem kaptak béremelést, amely egyes munkahelyeken feszültséget okozott. Ez a 300 forintos csekély juttatásemelés nem lehet kérdés az önkormányzatnál akkor, amikor nem kötelező feladatok esetében akár dupláznak is a költségvetésben.

Forgóné Kelemen Judit a költségvetéssel kapcsolatban beszélt arról is, hogy nem igaz, hogy nem kellett hitelt felvennie az önkormányzatnak. 1,5 milliárd forint készenléti hitelt igényelt az idei évre, amelynek költségeire több mint 11 millió forintot különítettek el.

- Ha az állam átvállalja az önkormányzat adósságát, akkor elvárható lenne az önkormányzattól, hogy kezdjen el spórolni, képezzen tartalékokat és csökkentse a luxuskiadásokat – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!