Veszprém

2015.04.15. 12:46

Ammóniaömlés a jégkrémgyárban - a katasztrófavédelem gyakorolta a mentést

Nagy mennyiségű folyékony ammónia került a szabadba a veszprémi jégkrémgyárban, április 15-én délelőtt.

Természetesen csak elméletben, egy szituációs begyakorló gyakorlat keretein belül. A feltételezés szerint a jégkrémgyár egyik gépházában műszaki meghibásodás történt: az egyik kompresszorház tartálya sérült meg, melynek következtében tíz kilogramm mennyiségű folyékony ammónia került a szabadba. A megyei műveletirányítás a veszprémi tűzoltókat riasztotta, így a gyakorlatot három gépjárműfecskendővel, egy vízszállóval és egy vegyi konténerrel hajtották végre, továbbá riasztották a katasztrófavédelmi mobil labort is.

A felderítés során a műszaki mentést irányító szolgálatparancsnok megállapította, hogy a megsérült tartályból kiszivárgott ammónia harminc méteres területet érintett. Az ammónia fojtó hatású, fulladást okozhat, valamint veszélyes a bőrre, a szemre és a légutakra is, így a tűzoltói beavatkozás teljes légzésvédelem és gázvédő ruhában volt lehetséges. A gázfelhő terjedésének megakadályozására két vízpajzsot és két vízsugarat szereltek a tűzoltók, mellyel a gázt lecsapatták, így a kiáramlott anyag az üzem területén kívülre nem jutott. A mobil labor folyamatos méréseket végzett a környező utcákban, melyek alátámasztották, hogy a gázfelhő az üzem területén maradt. A gyakorlatot Nádai Balázs tű. százados, a Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka megfeleltre értékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!