Veszprém

2015.04.17. 15:06

Csövesek a drágakőben - A társadalom, és nem az ő szégyenük, hogy ide jutottak

Veszprém - Csináljanak már valamit a csövesekkel! Tűrhetetlen, hogy itt vannak éjjel-nappal! - hívtak fel olvasóink. A helyszínen nyolc-tíz hajléktalannal találkoztam, akik elmondták, a társadalom szégyene, nem az övék, hogy itt vannak, ahol szemlátomást jól érezték magukat: békésen beszélgettek, nézelődtek pénteken délután.

Kovács Erika

- Menjenek már innen, csak elcsúfítják a környéket! - kiáltott felém egy férfi, miközben egy hajléktalannal rögtönzött focizásba kezdtem a Jutasi úti üzlet közelében, és nyilván engem is annak nézett, miközben azt kérdeztem egy utcalakótól, hogyan jutott ide, és szerinte mit lehetne tenni, hogy ne itt éljenek? - Ha adnának nekik munkát, nem itt tartanának! Ezek nem bántanak senkit, nem tőlük kell félni! - kontrázza az előtte szóló járókelőt egy kisgyermekes nő. Méghogy "Smaragd" városrész! - nevet egy másik arra járó. Hiába minden, nemsokára megint olyan lesz, mint a felújítás előtt, ezek az emberek nem akarnak dolgozni, szétszórják a csikket, meg csak isznak egész nap - szögezi le, aztán elballag.

A hajléktalanok jobban érzik magukat az után, mint a négy fal között. Fotónkon Bimbó István
Fotó: Kovács Erika

Az emberek többsége nem vesz tudomást a hajléktalanokról, akik azonnal szólnak, nehogy fotózzam őket, mert ők bizony nem büszkék arra, hogy idejutottak. Hosszan sorolják, hogy magánéleti, meg egészségi okok miatt kerültek erre a sorsra, helyzetükből képtelenek kikeveredni a többség régóta, évek óta él az utcán, esténként bemennek a szállóra, de napközben jól érzik itt magukat, mert az otthonban ugyan mit csinálnának egy szobában, csak a falat néznénk egész nap.  Egyikük vállalja csak, hogy nevét adja a beszélgetéshez: Bimbó István azt mondja, két hónapja került ki az utcára. Előtte harminc évig kamionsofőrként dolgozott, aztán jó munkahelye volt egy helyi intézménynél, ahol - ahogy fogalmaz - rehabosokat vettek fel, őt pedig kirúgták. - Nagy zuhanás volt ez nekem, látja, idáig estem - fogalmaz. Állítja, nagy háza van, amit ott hagyott a családjának a gyerekei miatt.

Szaller Péter, a Befogadás Háza képviseletében éppen a helyszínen járt, hiába hívta őket, nem mentek be vele a szállóra ezúttal sem. Az utcai szolgálatuk rendszeresen jár errefelé is, figyelik ezeket az embereket is - tudom meg tőle.

A közelben működik egy körzeti megbízotti iroda, a járókelők beszélnek arról is, hogy a rendőrök rendszeresen járják a környéket, együttműködve a polgárőrökkel, de a hajléktalanok közterületen tartózkodnak, amit tulajdonképpen bárki megtehet. Rendőri intézkedés akkor történik, ha adott esetben bejelentés érkezik hozzájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!