Veszprém

2015.06.29. 15:27

Területfejlesztés: új koncepció

Veszprém – Veszprém megye közgyűlésében egyetlen ellenszavazat és tartózkodás nélkül ment át a nap legfontosabb előterjesztése, a megyei területfejlesztési koncepció módosítása.

Őrsi Ágnes

A megyegyűlés 2013 végén fogadta el a területfejlesztési koncepciót. Megalkották azokat a dokumentumokat, amelyek nevesítették a következő uniós támogatási időszak projektjeit. A települések elkészítették gazdasági programjukat, döntést hoztak arról, hogy ebben a ciklusban mit szeretnének megvalósítani. Az Európai Unió és Magyarország elfogadta az operatív programokat, lehet már vizsgálni, mire adnak lehetőséget. Hogy a feladatok és lehetőségek szinkronban legyenek, felül kell vizsgálni, illetve aktualizálni, kiegészíteni az itt-ott elavult területfejlesztési koncepciót. Járási konzultációk során alakul majd ki a végleges változat, hogy a lehető legtöbb pályázat induljon sikerrel. Ezért fontos a területfejlesztési koncepció módosítása – hangsúlyozta Imre László megyei jegyző, a program felelőse.

A képviselők egyhangúlag döntöttek arról is, hogy a hivatal pályázatot nyújtson be rendkívüli támogatásért az államkincstárhoz. Az önkormányzatok 2012-es átszervezése óta alapjaiban változott meg a korábbi finanszírozás, ami azt jelenti, hogy például a megyei önkormányzatok váratlan kiadásaikra a költségvetésből erre a célra évente képzett tartalékból pályázati úton igényelhetnek forrást. A Veszprém megyei önkormányzat idei pályázatát olyan pluszköltségek indokolják, mint a jogszabályi kötelezettségeknek való megfelelés, vagy az informatikai fejlesztés. Többek között ez a pluszkeret biztosíthatja azon négy munkatárs foglalkoztatásának feltételeit is, akiket a 2014– 2020 közötti uniós időszak önkormányzati pályázatainak előkészítéséhez, megvalósításához kíván alkalmazni a hivatal.

Meghallgatta a testület a Veszprém Megyei Értéktár munkájáról szóló beszámolót, amellyel kapcsolatban Vörösmarty Évát, az értéktárbizottság elnökét kérdeztük.

– A kormányrendelet megszületése után Veszprém megyében is megkezdték munkájukat a települési értéktárbizottságok. Piramisrendszerben, a települési ajánlatokból születik meg a megyei értéktár, amelyben jelenleg 37 nemzeti érték szerepel. Szeretnénk, ha egyre több település felismerné, dokumentálná, rendszerezné a saját kiválóságait, értékeit, és ezek közül a megyei, illetve országos jelentőséggel bírókat eljuttatnák a megyei értéktárbizottsághoz! Most a helyzet az, hogy fejben minden együtt van, mégsem tudunk az értékeinkről. Ki kell mondani, le kell írni, majd közzétenni. Ez egy nagyon szép feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!