Veszprém

2015.07.23. 19:27

A város polihisztor tudósa - Cholnoky Jenő geográfus-tanárra emlékeztek szülőházánál

Veszprém - Cholnoky Jenő neve mindazokra a nemes tettekre is kötelez bennünket, veszprémieket, amelyeket a nagy hírű dinasztia alapozott meg a város kultúrtörténeti és természettudományos életében.

Jákói Bernadett

Koszorúzással és emlékbeszéddel idézték fel a híres veszprémi születésű, világot megjárt földrajztudós, geológus életművét a megyeszékhelyen az egykori Palotai (ma Kossuth) utcai szülőházán lévő emléktáblánál. Cholnoky Jenő híres geográfus, tanár, professzor születésének 145. és halálának 65. évfordulóján emlékezünk arra az időszakra is, amikor még a család háza az akkori város legmodernebb, úgynevezett ménkűfogós háza volt.

A mai Kossuth utcai ház homlokzatára elhelyezett koszorúkkal emlékezett Veszprém város és a tisztelő közönség a jeles tudósáról, aki e házban született, zsenge gyermekkorát is itt a Kossuth utcai ingatlanban töltötte.

Cholnoky Jenő emlékét Rybár Olivér, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület tagja idézte fel egykori szülőházánál. Fotó: Penovác Károly

Cholnoky Jenő emlékét Rybár Olivér, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület tagja idézte fel, aki tudós munkásságának kutatója, maga is geográfus, tanár. Hangsúlyozta, hosszú évtizedeken keresztül sajnos keveset lehetett hallani a professzor világhírű tudományos tevékenységeiről, alkotómunkáiról, sőt kevesen is tudják, hogy a festészetben is jeleset alkotó művész maga illusztrálta az általa írt tudományos könyveket, útleírásokat. Cholnoky Jenő a természetjárók körében is kultikus személynek számít, hiszen az egykori Magyar Turista Egylet Bakonyi Osztályának alapító elnöke is volt az 1920-as évek végén.

A rövid megemlékezés után sétára hívták az érdeklődőket mindazon helyszínek, épületek megtekintésére, amelyeket a híres család neve fémjelez napjainkban is.

Cholnoky Jenő élete, munkássága, emlékhelyeinek ápolása Veszprém város nemes elkötelezettsége az utókor számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!