Veszprém

2015.07.30. 14:00

Elkészült a veszprémi belváros felújításának második üteme

Veszprém - Veszprém egyike a gyarapodó közösségeknek, mondta Navracsics Tibor a belvárosi rehabilitáció második ütemének projektzáróján.

Balla Emőke

Az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa kiemelte: Veszprémben számos fejlesztés történik. A döntéseknek, fejlesztéseknek, sikeres beruházásoknak köszönhetően erősödik a közösség, a város, mint turisztikai célpont. A magyar belpolitikában sokan megkérdőjelezik az európai uniós tagság hasznát,  értelmét, a magyar városok azonban ennek csak előnyét élvezhetik: uniós pénzből újulnak meg a belvárosok, lakótelepek, javul az életminőség. Így van ez Veszprémben is, ahol gyarapodik az állatkert, megszépült a belváros, a művelődési központ, a közösségi terek, közölte Navracsics Tibor.

Fotó: Balogh Ákos

Több mint öt milliárd forintból újult meg Veszprém belvárosa. A rehabilitáció első ütemében 4,5 milliárd forintot, a most befejeződött második ütemben 700 millió forintot költöttek a belvárosra, mondta Porga Gyula. A polgármester szerint fontos, hogy nemcsak az infrastruktúrát újítják meg, hanem közösséget is építenek. Közösen tervezték a megújítást: az első ütemben huszonöt, a  második ütemben öt konzorciumi partnerrel dolgoztak együtt, sok civil szervezet is bekapcsolódott a munkába.

Fotó: Balogh Ákos

Holczinger László, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési ügynökség ügyvezető igazgató-helyettese úgy fogalmazott: a rehabilitációval  vonzó városkép alakult ki, komfortosabbá vált az itt élők élete.

Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém Kft. ügyvezetője felsorolta a megújult tereket. Elsőként a Vár áruház homlokzata szépült meg, majd az öt területi egység:  a Kossuth utca 21. mögötti terület, az OTP, Magyar Államkincstár előtti tér, a Hangvilla melletti park, a Fortuna, Sarolta és Gizella udvarok, illetve a zeneiskola előtti park. Utóbbiak munkálatai a hónap elején fejeződtek be, most a  műszaki átadás-átvétel történik, a tereket a veszprémiek az Utcazene fesztivál idején már birtokba vették. A munkák során figyeltek az akadálymentesítésre, illetve az energiahatékonyság követelményeire. A belváros megújítása várhatóan a helyi vállalkozások fejlődésére is hat. A 700 millió forintos projektben 567,5 millió forint a támogatás összege, a támogatás intenzitása 81,78 százalék.

Az infrastrukturális, beruházás jellegű fejlesztéseket úgynevezett „soft” elemek egészítik ki. A hét „soft” elem közül az utolsót, a Kaleidoszkóp programot augusztusban tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!