Veszprém

2015.07.27. 13:17

Honnan jön, hová tart a Séd-patak?

Veszprém környezeti kincseinek egyik legfontosabb eleme, mégsem tudjuk sokan, hogy honnan jön és hová tart a várost átszelő Séd patak.

A hőségriadók idején, valószínűleg már attól megjelenik az izzadságcsepp a homlokunkon, ha a hőmérőre nézünk. Mégis az egyik legegyszerűbb módja a védekezésnek itt fekszik, pontosabban folyik előttünk.

Minden veszprémi ismeri a kis Sédet, ami végigszeli a Királynék városát. Az a festői környezet, ahol megérkezik a Bakonyból a hűs folyam, kiváló a nyári forróság ellen.

A fák hűs árnyéka és a csordogáló Séd patak már önmagában is megnyugtatja és lehűti felhevült szervezetünket. Fotó: Penovác Károly

De mennyire ismerjük Veszprém folyóvízét, honnan ered és hova tart? Sok patakhoz hasonlóan a veszprémi Séd is a Bakonyban születik. Nem sokkal Herend fölött ered és több kisebb patak egyesüléseként éri el Veszprémet. Megkerülve a Benedek-hegyet átszeli Veszprémet és halad kelet felé. A végállomását Cece mellett Sárvíz jelenti, ide torkollik be a mi kis patakunk. Ma már főleg inkább séták, kirándulások célállomása a patak partja, régen viszont szerves részét képezte a környék mindennapjainak. A tizenkilencedik században tizenöt vízimalom is működött mellette. De a Séd sokszor veszélyt is jelentett.

A történelem során többször kiöntött, komoly árvizeket okozott. Legutoljára az ötvenes évek végén kellett aggódni a patak közelében élőknek. Mára szerencsére nem fenyeget ilyen veszéllyel a víz, helyette kellemes kikapcsolódást nyújt.

A Dunántúlon a „séd" elnevezés többször köznévként jelenik meg, kisebb patakokat aposztrofálva. A veszprémiek számára mégis nagybetűvel jelenti a Séd a város természeti kincsét. Menjünk és használjuk ki minden előnyét, a forró nyári napokban lógassuk a lábunkat a hűs vízében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!