Veszprém

2015.07.17. 09:47

Seb a város szívében - Mi lesz a bútorgyár belvárosi épületével?

Veszprém - Ha lehet azt mondani egy földdel egyelővé tett területre, hogy torzó, akkor ez a kifejezés az egykori Balaton Bútorgyár területére helytállónak tűnik. És ez még egy darabig így is marad...

Tremmer Tamás

A Balaton Bútor Zrt. 2006-ban hagyta hátra a Veszprém belvárosi telephelyét, s költözött a város ipari övezetébe. Ezt követően az üres ingatlanon álló épületeket – egy kivétellel – ledózerolták, és a 25430 négyzetméteres terület azóta üresen áll, egyre elhanyagoltabb benyomást keltve. Az állva maradt egyetlen épület az egykori irodaház, amelyben évekkel ezelőtt hajléktalanok vertek tanyát, s lebontottak, elégettek minden hasznosíthatót. Akkor ezt a város szóvá tette, erre a tulajdonos bedeszkáztatta az épület nyílászáróit. Olybá tűnik, mintha a teljes pusztulását várnák.

A Balaton Bútorgyár volt területének rehabilitációja nem odázható tovább, tette szóvá a minap Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. Elmondása szerint az önkormányzat 2007-ben nagy lendülettel állt neki a Balaton Bútorgyár volt telephelye és környezete területének újrahasznosításához. A tulajdonosokkal együttműködve elkészültek az alapvető tervezői vizsgálatok. Az önkormányzat vállalta, hogy a fejlesztéssel érintett terület kialakításához szükséges önkormányzati ingatlanokat a befektető részére értékesíti. Arról is döntöttek, hogy a terület hasznosítására pályázat útján több javaslat is készüljön.  A történet ezt követően „gellert” kapott.A politikus arra figyelmeztette, az összesen 33 ezer négyzetméteres területen immár nyolc éve megrekedt a fejlesztés lehetősége. Ennek elmaradása befejezetlenné tette a belvárosi rehabilitáció keleti oldalát. Az anyagi kár felbecsülhető, az erkölcsi felbecsülhetetlen. Porga Gyula polgármester minderre annyit reagált, hogy a terület fejlesztése a tulajdonos feladata.

A földhivatali adatok szerint a Balaton Bútorgyár egykori telephelye a Fotex-holding többségi tulajdonában álló, budapesti székhelyű Székhely 2007. Ingatlanforgalmazó Kft.-hez tartozik. Megkeresésünkre a társaság ügyvezetője, Ivánkovics Erika írásban kérte kérdéseinket. A következőket szerettük volna megtudni: Mivel a terület elhanyagolt állapotban áll, tervezik-e a terület valamilyen szintű rehabilitációját? Született-e korábban elképzelés a terület beépítésére? Ha igen, mi? Miért nem valósult meg? Milyen terveik vannak a területtel? Az ingatlan szélén áll egy ipari műemlék épület (az egykori irodaépület), amelynek, ha nem óvják meg az állagát, szép lassan az enyészeté lesz. Az épületet meg kívánják-e őrizni az utókornak?

A válaszokra kettő hetet vártunk, ezután annyit közöltek lapunk munkatársával, hogy nem kívánnak nyilatkozni. Vagyis, egy darabig még biztosan marad a torzó...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!