Veszprém

2015.08.07. 14:21

Ötmillióra büntetnek - a parlagfű nyomában

Veszprém - Elkezdődött a parlagfűszezon. Akár ötmillióra is bírságolhatják azt, aki nem tesz eleget az irtási kötelezettségének.

Szám Dorottya

Az idei évben először légi felderítést végeznek a hatóságok a parlagfüves területek beazonosítására.

Az Országos Közegészségügyi Központ minden héten közzéteszi az aktuális pollenhelyzetről szóló jelentését, eszerint múlt héten a veszprémi mérőállomáson hétfőn, pénteken és hétvégén alacsony szinten volt jelen a parlagfű pollenje a levegőben, a hét többi napján nem mutatták ki a növény virágporát. A kormányhivatal érdeklődésünkre közölte, a megyében idén július hatodikán észlelték először a parlagfű virágzását, a nyári hőhullámok pedig felgyorsították a növény fejlődését. A napok óta tapasztalható száraz, meleg időjárás kedvez a növény virágzásának. Érdekesség, hogy a parlagfű pollenszórásában napi ritmus is megfigyelhető, délelőtt 10- 11 órára befejeződik az intenzív pollenszórás. Mint köztudott, a parlagfű virágpora szemviszketést, könnyezést, orrfolyást, orrdugulást, torokkaparást és tüsszögést okozhat az arra érzékenyeknél.

A parlagfű virágpora szemviszketést, könnyezést, orrfolyást, orrdugulást, torokkaparást és tüsszögést okozhat az arra érzékenyeknél. Fotó: Penovác Károly

A kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága júliustól szabhat ki bírságot azokra, akinek parlagfűvel szennyezett a területe. Ellenőrzést külterületen a földhivatal, belterületen a jegyző végez hivatalból, illetve bejelentés alapján, a bírság össze 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet. A kormányhivatal tavaly 46 eljárást indított, ezek közül végül negyvenkét esetben szabott ki bírságot, összesen 1,25 millió forint értékben.

Az idei évben először végeznek a hatóságok légi felderítést a parlagfüves területek beazonosítására.

Az országban folyamatosan csökken a parlagfű-koncentráció.

Lapunk érdeklődésére a Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodájától megtudtuk, hogy idén az ország bármely megyéjében végezhet a hatóság légi felderítést. A megyei kormányhivatalok a helyben szokásos módon tájékoztatják a lakosságot a felderítés várható időpontjáról annak érdekében, hogy az ellenőrzések előtt minél többen elvégezzék a területük mentesítését, és önkéntes jogkövető magatartásukkal hozzájáruljanak az ország parlagfű-fertőzöttségének csökkentéséhez.

Tavaly a megyében a földhivatalok ellenőrzései alapján külterületeken 47 esetben 39 hektár terület bizonyult parlagfűvel fertőzöttnek. A felderített területek az ország minden pontjáról megtekinthetőek a NÉBIH honlapján. Az itt elérhető térképen piros színnel jelölték a 2015. évben bemért területeket, lila színnel a 2014. évben bemérteteket, sárga színnel pedig a korábbi években bemért területeket.

Rendben találtuk a Komarov garázssor környékét

Arra a kérdésre, hogy cél értek-e a felderítés után kiszabott bírságok, azt a választ kaptuk, hogy a megyei hatóságok visszajelzése alapján a korábbi években a szemlék és az azt követő hatósági eljárások következményeként javult a gazdálkodók, földtulajdonosok hozzáállása, törvénytisztelete, és évről-évre egyre többen végzik el területük parlagfű mentesítését.

A parlagfű elleni állami szerepvállalás fő iránya a továbbiakban elsősorban az érintett társadalmi szervezetekkel együttműködve a prevenció, a megelőzést elősegítő kommunikáció.

A Szentkirályszabadja-Litér között most megépült kerékpárút mellett viszont szabadon tenyészik a veszélyes gyomnövény. Vajon kinek a feladata lenne kiírtani?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!