Veszprém

2015.08.13. 17:14

Zenés(z) önéletrajz - Nagy érdeklődés kísérte Naményi Miklós ária- és dalestjét

Veszprém - Naményi Miklós adott ária- és dalestet a Városi Művelődési Központ Zenélő udvar programsorozatában.

Balla Emőke

Naményi Miklós tüdőgyógyász főorvos. De ez csak egyszer, az est elején hangzott el a műsorszámokat konferáló Somfai Balázstól. Ő sorolta az életrajzi adatokat, beleszőve az elhangzó műveket is. Naményi Miklós tizenhat éves kora óta énekel, tizenkilenc évesen egyszerre vették fel őt a Zeneakadémia opera szakára és orvosnak a pécsi egyetemre. A gyógyítást nem hagyta abba, ma is dolgozik, ahogyan ma is zenél: 1984 óta tagja Veszprém Város Vegyeskarának.

Zenés önéletrajzából kiderült, hogy Mozart A varázsfuvola című operájából Sarastro áriáját már tizenhat évesen énekelte. Legkedvesebb zeneszerzője Verdi, kedvenc operája a Rigoletto. Az esten Rigoletto monológja is elhangzott Leoncavallo, Mozart, Bach, Donizetti, Gabriel Fauré és Wagner egy-egy dala mellett. Ahogyan haladt a műsor, úgy fogta meg egyre jobban a nézőt az előadás. Azt gondolhattuk, Verdi Nabucco című operájából a Zakariás imájánál nincs szebb, de elhangzott a basszisták kedvenc darabja, Fiesco áriája a Simon Boccanegra című műből, majd Procida áriája A szíciliai vecsernyéből, de a Don Carlosból Fülöp király áriája is nagy sikert aratott. A zenészt ezúttal is – akárcsak évtizedek óta – L. Kovács Ildikó kísérte zongorán.

Megtelt a Dubniczay-palota udvara érdeklődőkkel: ismerősök, kórustagok, dalostársak fogadták lelkesen a jól felépített zenés önéletrajzi produkciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!