Veszprém

2015.11.20. 20:26

A nyolc boldogság - Kenyérszentelés Szent Erzsébet ünnepén

Veszprém - Szent Erzsébet ünnepén a katolikus egyház országszerte kenyeret szentel. A kenyerekből a karitász tagjai visznek a szegény családoknak, hajléktalanoknak is.

Napló-információ

A Veszprém Főegyházmegyei Karitász szervezésében a Szaléziánumban emlékeztek meg Szent Erzsébetről. A megjelenteket Szijártó László esperes, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója köszöntötte, és a Padányi katolikus iskola diákjai adtak műsort, majd Márfi Gyula érsek megáldotta a kenyereket, köszönetet mondott az érseki hivatal és a karitász munkájáért. Felhívta a figyelmet a tevékeny szeretet megnyilvánulásának szükségességére.

Márfi Gyula érsek áldotta meg a szétosztandó kenyereket
Fotó: Penovác Károly

Az ünnepség után Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét a Szent Mihály-bazilikában, és megáldotta a kenyereket, amiből a szentmise után mindenki vihetett haza. Szentbeszédében felhívta a figyelmet, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet az egyetlen magyar szent, akit kötelező jelleggel megünnepelnek az egész világon.

Csupán 24 év jutott neki, és mégis hihetetlen gazdag életet élt. A nyolc boldogságnak mindegyik útján járt, de ezek közül különösen kiemelkedett a szegénység szeretetében, az irgalmasság gyakorlásában és a lelki tisztaságban hangsúlyozta az érsek. Hozzátette: mi most őt mint a szeretet szentjét ünnepeljük, ezért meg kell kérdeznünk magunktól, hogyan állunk mi a szeretettel? Képesek vagyunk önzetlenül adni másoknak?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!