Veszprém

2015.11.07. 20:04

Ész(t)veszejtő szellemjárás a könyvtárban

Veszprém - Zsúfolásig telt péntek este az Eötvös Károly Megyei Könyvtár gyerekekkel. Több százan álltak sorba, hogy egy bátorságpróbán vegyenek részt a könyvtár épületét végigjárva, valamint hogy részt vegyenek a gyerekkönyvtár által szervezett ifjúsági olvasóverseny megnyitóján, mely Kersti Kivirüüt észt írónő Okkultisták klubja című ifjúsági regényéhez kapcsolódott.

Szám Dorottya

November az észt mitológiában a lelkek ideje. A babona úgy tartja, hogy ilyenkor az elhunytak lelkei visszatérnek csütörtök éjszakánként, és meglátogatják azt a házat, ahol ők valaha éltek. A háziak nem félnek tőlük, ételt, italt készítenek ki nekik, sőt még a szaunát is befűtik, hogy megmelegedhessenek. Az állatok viszont észreveszik a lelkeket, a kutyák hosszas vonyításba kezdenek. Ha jobban belegondolunk, nem csoda, hogy ilyen babonák születtek abban az országban, ahol télen két hónapon keresztül egyáltalán nem látni a napot.

Szellemek fogadták a könyvtárba érkezőket. Anni Naumova, Palkó Edina és Kelemen Réka

Több százan jöttek el a könyvtárba, hogy részt vegyenek a bátorságpróbán

Ennek apropóján a Veszprémi Magyar–Finn Egyesület közreműködésével egy estére „szellemkastéllyá” változott a könyvtár. A zegzugos épület kiváló helyszínt biztosított kicsiknek és nagyoknak, akik neki mertek vágni a sötét folyosóknak és nem rettentek meg az ott tanyázó „kísértetektől”. A részvevők egyben a régi műemlék épület látogatók elől elzárt részeit is végigjárhatták. A gyerekek egy szellemes totó kitöltésével számot adhattak a különböző kultúrák novemberhez kötődő szokásairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!