Veszprém

2015.11.18. 17:58

Környezetbarát működés – Rangos díj a nyomdának

Veszprém – Zöld Nyomda-díjat ítéltek oda a Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központjának, az elismerést pénteken adják át.

Napló-információ

– A nyomda először indult a Nyomdavilág Zöld Díj – GPwA (Green Printworld Award) pályázaton, ahol az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően kiemelkedőnek értékelték a tevékenységünket – mondta Horváth Gábor, a Pannon Lapok Társasága (PLT) Nyomdai Központ vezetője. Az elismerés kivívásában szerepet játszott, hogy több környezetbarát technológiát is bevezettek az elmúlt években. A nyomdai előkészítésben egy szennyező, de jól működő technológiát váltottak le, ennek köszönhetően nem használnak már vegyszereket a lemezek előhívására. Emellett felújították a nyomdagépek légtechnikáját, amely révén javult az energiahatékonyság. A technológiai selejt jelentős csökkenéséhez járult hozzá a nyomdagépek előfestékezési rendszerének automatizálása, valamint a vízelőkészítő rendszer beruházása.

Horváth Gábor nyomdavezető a gépteremben. Először indultak a Nyomdavilág Zöld Díj pályázaton, ahol az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően kiemelkedőnek értékelték a tevékenységünket
Fotó: Nagy Lajos

– Ezek a fejlesztések egyaránt szerepet játszottak az elismerés odaítélésében – mondta a nyomdavezető, s megjegyezte, a díjhoz hozzájárult a PLT társadalmi felelősségvállalása, így mások mellett a környezettudatosságot erősítő cikkek és a zöld technológiák – például a szelektív hulladékgyűjtés – mindennapokban való alkalmazása is. A díj a nyomdában dolgozó csapat munkájának szól, hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a folyamatos fejlesztések előrevetítik, hogy először, de nem utoljára indultak sikeresen a pályázaton.

A beruházásoknak köszönhetően a nyomda már egy olyan környezetirányítási rendszerrel bír, amely a napilapnyomdáknál unikumnak számít: több esetben szigorúbb környezetvédelmi szabályokat alkalmaznak, mint amelyeket a jogszabály előír. 

A Zöld Nyomda-díjak odaítéléséről – amelyet ötödik éve adnak át – a hazai nyomdaipar elismert szakemberei döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!