Veszprém

2015.11.17. 17:37

Megvédené a földet a Jobbik, de nincs kitől

Veszprém – A város tulajdonában lévő földterületek átminősítésére tett indítványt a jobbikos képviselő, hogy ezzel gátolja meg ezek értékesítését.

Tremmer Tamás

A legutóbbi testületi ülésen Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) képviselői indítványt nyújtott be az önkormányzati tulajdonban lévő mezőgazdasági hasznosítású ingatlanok forgalomképességének megváltoztatására. A képviselő a Naplónak kifejtette: a városi vagyonelemekkel kapcsolatban a testületé a döntés joga. A város vagyonkataszterében 92 olyan földterület (szántó, rét, legelő, erdő) szerepel, amely forgalomképes. Ezek közé tartoznak többek között a Paál László utcai kiskertek vagy a szentgáli „libalegelő”. Forgóné jelezte, az indítványa összefüggésben van a most induló földárverésekkel.

Javaslatával éppen azt szerette volna meggátolni, hogy ezeket valamikor is értékesíthesse a város, de ez a hasznosítást nem zárja ki. Amikor a multinacionális nagyvállalatok bejöttek Veszprémbe, akkor nagyon sok mezőgazdasági terület esett ennek áldozatául. Szerinte a még meglévő földterületeket meg kell tartani városi kézben, s ha kell a befektetőnek, akkor vegye bérbe. Indítványát a közgyűlés elvetette. Porga Gyula polgármester lapunknak kifejtette, a hatályos jogszabály úgy szól, hogy a törzsvagyon része csak közfeladatot ellátó ingatlan lehet, ilyen például a kórház vagy a színház. A földforgalmi törvény szigorú kritériumokhoz köti a mezőgazdasági vagyon értékesítését. Ha lenne is ilyen szándék, az a közgyűlés elé kerülne. Hangsúlyozta, jogilag nem lehet, de nincs is értelme a szigorításnak, mert a városnak nincs ilyen szándéka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!