Veszprém

2015.11.26. 16:26

Változnak a parkolási díjak - Döntött a városi közgyűlés

Veszprém – A városi közgyűlés szabályozta a fizető parkolási rendszert, módosította a szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos rendeletet.

Balla Emőke

Veszprémben az elmúlt években belvárosi rehabilitáció, illetve felújítási munkák során a parkolóhelyek száma folyamatosan csökkent, leginkább a sárga zónában. A parkolási díjak 2004 óta nem változtak, jövő év februártól azonban igen. A piros zónában óránként 320, a zöld zónában 200 forintért lehet majd parkolni. Változnak a zónahatárok, a piros övezet része lesz a hotellel szembeni Budapest úti parkoló, az Ady utcai parkoló, a Lovassy gimnázium melletti parkoló, a Skála mögötti parkoló, a Cserhát lakótelep 2. mögötti Bagolyvári parkoló. Hartmann Ferenc (MSZP) módosító indítványára a sárga zónában a tervezett 120 forintos díj helyett csak 100 forintot kell fizetni. Cél, hogy az autósok a belvárostól távolabb álljanak meg. Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) kérdésére – mennyibe kerül a parkolóautomaták cseréje? – Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója válaszolt: közel 60 millió forintos beruházás.

Januártól bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. Gerstmár Ferenc (LMP) felvetette:  a hulladékot ne havonta egyszer, hanem kéthetente szállítsák el és a hulladék mennyisége alapján fizessenek a szolgáltatást igénybe vevők. A képviselők végül egyik módosító javaslatot sem fogadták el. Czaun János (Fidesz) szerint a házhoz menő szelektív   hulladékgyűjtés alapvetően megváltoztatja a hulladékgyűjtési szokásokat. A hulladék mennyisége alapján történő díjfizetés más városokban sem vált be; az emberek a szomszéd kukájába hordták a szemetet.

A színházkertbe tervezett mélygarázs építésével kapcsolatban kérdezzük meg a veszprémieket, javasolta Katanics Sándor (DK), Csermák Zoltán (Együtt) és Hartmann Ferenc (MSZP). A közgyűlés szünetében tartott tájékoztatójukon elmondták, kezdeményezik, hogy a képviselőtestület jövő év elején írjon ki helyi népszavazást a mélygarázsról. Porga Gyula polgármester közleményében úgy fogalmazott, városi konzultációt szerveznek Veszprém jövőjéről. A jövő év elején minden veszprémi háztartásba eljuttatnak egy kérdőívet, ezáltal mindenkinek lehetősége lesz kifejteni álláspontját Veszprém legjelentősebb fejlesztéseivel kapcsolatban. Ez a párbeszéd jóval gazdaságosabb, mint egy népszavazás, a veszprémiek számára kényelmesebb megoldást jelent véleményük kinyilvánítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!