Veszprém

2015.12.06. 19:29

Néma hősökre emlékeztek

A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület szervezésében koszorúzást rendeztek szombat délután, mely az 1956. december 6-i néma nőtüntetésnek állított emléket.

Heffler Péter

A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület szervezésében koszorúzást rendeztek szombat délután, mely az 1956. december 6-i néma nőtüntetésnek állított emléket.

2006-ban, vagyis az ötvenedik évforduló óta minden évben megtartják a menetet, árulta el Máthé Éva, a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület elnöke. - A veszprémi nők bátorságának, kiállásának az emlékét szeretnénk felmutatni és megőrizni a mai utókor számára – mondta Máthé Éva.

– Ilyenkor követjük az akkori menetnek az útvonalát. Mintegy ezer-ezerötszáz fő, a város bátor asszonyai-lányai a Tűztoronynál gyülekeztek, hogy aztán az Óváros – akkor Vörös Hadsereg – téren keresztül a Szabadság tér felé, majd az akkori Bajcsy Zsilinszky úton folytassák menetüket a 48-as emlékműhöz. Egyesületünk úgy döntött, hogy a nőtüntetés évfordulóját azzal teszi a mai generációk számára átélhetővé, hogy ezt a napot a Női Helytállás Napjának tekinti – mondta még hozzá Máthé Éva. A VENOKE 2008-ban egyébként kiosztotta az első Női Helytállás díját, melyet az azóta eltelt években hatvanhét nő vehetett még át. 2015-ben a díjat átvehette Herth Viktória (Művészetek Háza, László Károly Gyűjtemény, gyűjteményvezető), Márkusné Vörös Hajnalka (Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára, igazgatóhelyettes), Neveda Amália (AGORA Városi Művelődési Központ igazgató), Pálfalviné Ősze Judit (Szaléziánum Érseki Turisztikai Központ, igazgató), Pálmann Judit (Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgató), Perémi Ágota (Laczkó Dezső Múzeum igazgató), Perlakiné Scharf Claudia (VMJV Polgármesteri Hivatal Kulturális csoportvezető), Székely Andrea (Kabóca Bábszínház igazgató) és Udvarhelyi Erzsébet (Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény, igazgató).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!