Veszprém

2016.06.01. 20:42

Téves átutalás

Veszprém – Nem küldte vissza a tévedésből a cégének átutalt több mint százmillió forintot az ismert balatoni sportember, W. György.

Marton Attila

A korábbi cégvezetőt és gazdasági igazgatóját próbára bocsátotta a Veszprémi Törvényszék. Az egyik Balaton-parti város szállodáját korábban üzemeltető cégnek 2008-tól két éven át számlázott túl az áramszolgáltató összesen 12 millió forintot. A cég jelezte a túlfizetést, a reklamáció jogosságát a szolgáltató is elismerte. Az áramszolgáltató azonban nem a túlszámlázott mintegy 11,8 millió forintot, hanem ügyintézői és technikai hibák miatt tévedésből a vállalkozás által 2008-tól befizetett teljes áramdíjat, mintegy 120 millió forintot utalt át a cégnek 2010 áprilisában. Az elsőrendű vádlott, a balatonalmádi W. György (74) – korábbi olimpikon, többszörös világ- és Európa-bajnok vitorlázó – a szállodát akkoriban üzemeltető cég vezetője volt. A tévedésből átutalt összeget a cégvezető,valamint a társaság gazdasági igazgatója, a másodrendű vádlott, a siófoki O. Péter (41) néhány órán belül több helyre elutalták. Ötvenmilliót W. egy másik cégének, míg a fennmaradó pénzből többek között az APEH-nak és a cég lezárt projektszámlájára 25–25 milliót, egy gázszolgáltatónak 12 milliót utaltak. Az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék társtettesként elkövetett jogtalan elsajátítás vétségében találta bűnösnek a vádlottakat. W. Györgyöt két év, O. Pétert másfél év próbára bocsátotta, míg a sértett áramszolgáltató polgári jogi igényét a törvény egyéb útjára utasította. Az ítélet indoklásában elhangzott, a vádlottak tudatában voltak annak, hogy az áramszolgáltató téves összeget utalt. Az ügyészség pénzmosás miatt emelt vádja alól a bíróság bűncselekmény hiányában felmentette őket. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést. Az ügy a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!