Veszprém

2016.07.07. 15:55

Lásd a hangokat, halld a fákat - Négy nemzet fiataljai vettek részt az észtországi közös programon

Saue, Tallinn - Júniusban került sor arra a nemzetközi projektre Észtországban, amelyben négy nemzet ifjúsági szervezetei vettek részt. Az észtek, a lengyelek és a luxemburgiak mellett a magyarokat a veszprémi Birs OTI Magyarország ifjúsági egyesület képviselte.

Leitner Vera

A téma ez alkalommal a kommunikáció volt. Már a projekt meglepő elnevezése (See the voices, hear the trees: feel your surroundings! - Lásd a hangokat, halld a fákat: érezd a környezeted!) is kiemelte a kommunikáció sokszínűségét és annak fontosságát, hogy ne csak a saját hangunkat hallassuk a világban, hanem odafigyeljünk környezetünkre, a velünk élőkre, beszédpartnereinkre is. A nemzetközi projektben részt vevőknek több szakmai előadáson is lehetőségük volt új tudást elsajátítani, sok esetben pedig gyakorlati, interaktív workshopokra épült a tanulás. Az Erasmus+ keretében szervezett hét során kiemelt figyelmet kapott a különböző országokból érkező fiatalok saját kultúrájának bemutatása is a nemzetközi esteken.

A nemzetközi projekthét egy erdei kalandparkban zárult, ahol talán még nagyobb szükség volt a csapatmunkára, mint a program alatt bármikor
Fotó: Leitner Vera

- Azt tudtam, hogy Budapest szép, ezt már többen mesélték. A magyar esten viszont a prezentáció és a feladatok révén sokkal többet láttam az országból, nagyon szeretném megnézni - mondta Mimar Omarine, a Luxemburgból érkező lány.

- A történelméről tudtam egy keveset, de most a kultúrájáról is tanultam, sokkal alaposabban - mondta el Sven Allmere észt fiatal.

A legendás lengyel-magyar barátság pedig ismét megerősítést nyert a projekt során: - Már a magyar csapattal való első találkozás után tudtam, jóban leszünk, hiszen optimistán álltak mindenhez, jókedvűek voltak. Korábban jártam már Budapesten, de határozottan vissza kell mennem még. Úgy érzem, beleszerettem Magyarországba - számolt be élményeiről Julia Wojtowicz, az egyik lengyel résztevő.

Az észt fővárostól nem messze fekvő Sauében zajlott a legtöbb workshop, de egy napot Tallinnban is eltöltöttek a résztvevők. A magyar csapat jól érezte magát a kommunikáció témájú nemzetközi programon.A résztvevők balról jobbra: Kalincsák Diána, Gosztonyi Csenge, Szabó Bálint és Kupihár Rebeka

Kalincsák Diána veszprémi egyetemista így mesélt élményeiről: - Jó volt érezni ezt a támogató közeget, amit a nemzetközi csapatok nyújtottak. Sokféle elméleti és gyakorlati tudást szereztem, úgy érzem, azóta próbálok tudatosabban kommunikálni. Jó lehetőség volt ez az angol gyakorlására is.

- Egy-egy ilyen program segíti a nemzetközi mobilitás kiépülését, hiszen később is hasznosítható ismeretségeket köthetnek - mondta el Széplaki Réka, a veszprémi Birs OTI Magyarország vezetője. - A programon az angol miatt fejlődik a résztvevők nyelvtudása is. A fiatalok személyesen ismerhetik meg más nemzetek tagjainak fontosabb jellemvonásait, és lehetőségük van hazájuk bemutatására is, ez pedig a saját kultúratudatot erősíti. A munkavállalás területén is előnyt jelent egy ilyen program: a munkaadó tudni fogja, hogy az adott fiatal képes angolul, nemzetközi csapatban együtt dolgozni - ezt a program végén kiállított, úgynevezett Youthpass tanúsítja, mely egy nemzetközileg elismert igazolvány a részvételről.

A Birs OTI Magyarország 2012 óta rendelkezik veszprémi irodával, s havonta egy, olykor több nemzetközi programra küld résztvevőket. - Az elmúlt évben hetven fiatalt és ifjúsági segítő szakembert sikerült külföldi programokra közvetítenünk, ennek nagyjából egyharmada volt Veszprém megyei. A ki nem használt helyeket ilyenkor országos szintről töltjük fel, de több a nemzetközi lehetőség, mint a résztvevő - tette hozzá Széplaki Réka. A vezető mindenkit bátorít a részvételre és az egyesület felkeresésére, hiszen míg a fiataloknak szánt projekteknél harminc év a limit, addig az ifjúság kérdéseivel foglalkozó segítő szakemberek esetén nincs felső korhatár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!