Veszprém

2016.10.14. 11:30

Emlékkő a híres földrajztudósnak

Veszprém – Emlékművet avattak Cholnoky Jenő tiszteletére a Csatár-hegyi kilátónál pénteken.

Marton Attila

A Magyar Turista Egyesület (MTE) egykori elnökének emelt emlékkövet és emléktáblát a veszprémi önkormányzat és az Édesvíz Természetbarát Egyesület állíttatta közösen.

Némedi Lajos alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, Cholnoky Jenő a magyar és az egyetemes földrajztudomány egyik legnagyobb alakja, aki szorosan kötődik a városhoz. Halmay György önkormányzati képviselő elmondta, a földrajztudós munkásságának üzenete, vigyázzunk a környezetünkre, éljünk harmóniában a természettel.

Pál Lajos, a Verga Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese arról beszélt, a társaság kilátók felavatásával, turistautak és turistaházak felújításával járult hozzá a Veszprém környéki erdők népszerűsítéséhez.

Rybár Olivér geográfus hangsúlyozta, Cholnoky Jenő részt vett a Balaton tudományos tanulmányozásában, nevéhez köthető a bakonyi szél leírása, valamint a felszínalaktan és a meteorológia terén is jelentős munkát végzett. Jákói Bernadett helytörténeti kutató a földrajztudósnak az MTE elnökeként végzett munkáját méltatta.

Az emlékmű felavatásán részt vett Cholnoky Tamás, a földrajztudós unokája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!