Veszprém

2014.01.09. 11:29

400 millióból veszprémi naperőmű

Veszprém - Befejeződött a veszprémi naperőmű kivitelezése, a rendszer már a hálózatra termel.

Tremmer Tamás

Veszprémben közel 400 millió forintos beruházással 6800 négyzetméteres naperőművet hozott létre a HNS-Sun Kft. Horváth Balázs, a társaság ügyvezető igazgatójától megtudtuk, az augusztusban kezdett munkával szinte már végeztek.

A beruházás során polikristályos napelemeket alkalmaztak, amely kiforrott, és közép-európai viszonyok között is jól bevált technológia. A projekt hozzájárul a környezetre káros hatások, ezek között az üvegházhatású gázok és a fosszilisenergia-felhasználás csökkentéséhez.

Jelenleg még a próbaüzem zajlik. A használatba vételi engedélyt január 31-ig megszerzi a cég, ami egyben a próbaüzem végét, és a hivatalos működés kezdetét is jelentheti egyben. A rendszer azonban már most is a hálózatra termel, ha sütne a nap, akár százszázalékos kapacitással is tudnának dolgozni a napelemek.

A projekt eredményeként 499,5 kilowattpeak (kWp) névleges teljesítményű naperőmű jött létre, ami alapján a becsülhető éves hozam 550 ezer kilowattóra, ez körülbelül 150 háztartás éves szükségletét fedezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!