Veszprém

2015.10.27. 15:01

A Cserhát-lakótelep története

Veszprém – Hat húszemeletes a belvárosban, három tizennyolc és egy huszonnégy emeletes toronyépület körgarázzsal a Jutasi úti lakótelepen.

Szám Dorottya

Egyebek mellett ez szerepelt Veszprém 1966-os városrendezési tervében, amely szerencsére nem valósult meg – tudtuk meg Jákói Bernadett előadásából a Csikász Imre Nyugdíjasklub rendezvényén.

– A józan ész és a realitás sem szabhatott gátat a grandiózus szocialista tervnek, miszerint a várost a közép-dunántúli iparvidék tudományos központjává akarták tenni. 2000-re százezres lélekszámú Veszprém volt a cél, a megnövekedett lakosság elhelyezésére pedig rohamtempóban lakótelepeket építettek – hangzott el az előadásban. Megtudtuk, hogy a városközpontnak Márton István tervei adtak új arculatot. Naptári pontossággal 1965. október 25-én kezdődtek el az első bontások a régi Cserhát területén. Az átalakításnak az egykori búzapiac és a régi iparosnegyed számos épülete áldozatul esett, helyükre épült a Cserhát-lakótelep. Sok értékes, ma is álló ház annak köszönhetően menekült meg, hogy a dolomitsziklába nehezen, csak robbantásokkal lehetett alapot ásni. Így aztán nem épült meg az evangélikus templom szomszédságába, valamint a Brusznyai utcába tervezett további három-három toronyház sem – hangzott el a Cserhát elbontásának ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett programon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!