Veszprém

2015.08.06. 19:16

A fánktól a pizzáig - A kelt tésztás recepteket beküldő olvasókat fogadtuk

Veszprém - Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől - nem minden alap nélkül.

Kutasi Zsófia

Veszprém - Köményes kifli, magos pogácsa, fánkok csak néhány azokból a remek ételekből, melyek receptjei szerepelnek lapcsoportunk legutóbbi, tizenötödik szakácskönyvében.

A Kelt tészták könyve című receptgyűjteményben a sós finomságoktól az édességekig mindenféle kelt tésztás étel szerepel. A legjobb recepteket beküldő olvasóinknak Németh F. Bernadett, a Napló főszerkesztője nyújtotta át a kiadványokat.

Van ugyanis néhány fontos praktika, amit ismernünk kell, ha lágy kalácsot, omlós pogácsát vagy épp puha túrós batyut szeretnénk sütni.

Fotó: Penovác Károly

Igaz, hogy a kelt tészta érzékenyebb, mint egy egyszerű kevert tészta, de nem is ördöngösség az elkészítése. Persze nem árt a rutin, de kezdők is bátran nekiállhatnak, ha
betartják az alapszabályokat. Ezeket az alapszabályokat és olvasóink legjobb receptjeit állítottuk össze ebben a csodaszép receptkönyvben, melyet megspékeltünk fejeze-tenként egy kis kelttészta-
történelemmel is. Reméljük, minden olvasónak segítséget nyújthatunk könyvünkkel, így újra és újra öröm lesz a sütés.

A Kelt tészták könyvébe hat fejezethez vártuk olvasóink receptjeit: kenyerek, péksütemények, kalácsok és fánkok, pizzák és lángosok, egyéb édes kelt tészták, valamint egyéb sós kelt tészták.

Összesen kétszázhatvankilenc olvasó több, mint kétezer receptet küldött be, melyekből a legjobbakat válogattuk össze a Kelt tészták könyvébe.

A recepteket beküldők egyöntetű véleménye az volt, hogy nem kell tartani a kelt tészták készítésétől. Van, aki csak ünnepnapokon, van, aki rendszeresen elkészíti a megjelent fogásokat. A veszprémi Berei Ferencné kedvenc ételeinek leírásai eddig valamennyi, tizenöt kiadványban szerepeltek már, azonban többen első alkalommal jelentkeztek a felhívásra.

A balatonfüredi Bedő Zsuzsannának első alkalommal jelent meg receptje. Mint mondta, gondolta, kipróbálja magát, és ezért küldte el az ünnepi töltött kalács elkészítésének leírását. A pétfürdői Gerebics István gyakran el-készíti kedvenc kelt tésztáit, melyek sós
finomságok.

Hadnagy Imréné Veszprémből a köményes kifli és a magos pogácsa receptjét küldte el. Mint mondta, odafigyel arra, mit hogyan készít el. A kelt tésztás fogásokkal immár tizenkettedik alkalommal jelent meg saját receptje kiadványainkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!