Veszprém

2014.03.17. 10:55

A királynék városa nemzeti öröksége

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény felterjesztése alapján Veszprém Megyei Jogú Város Települési Értéktár Bizottsága februári ülésén a veszprémi püspök királyné-koronázási jogát, mint szellemi örökséget a város értéktárának részévé nyilvánította, s a felterjesztést továbbította a Veszprém Megyei Értéktárba, a Nemzeti Értéktárba, valamint a Hungarikumok Gyűjteményébe a felvétel érdekében.

Toldi Éva

A veszprémi püspök királyné-koronázási joga hagyomány által szentesített (szokás)jog volt, sem a magyar civil-, sem a kánonjog törvénybe nem foglalta, azonban egy pápai bulla 1216-ban megerősítette azt. A középkori források alapján Gizellának, Szent István feleségének a veszprémi egyházhoz fűződő kapcsolatához kötődik (Gizellát tekintik ugyanis a források a veszprémi egyház alapítójának), s a királyné-koronázási jog – a korabeli feljegyzések szerint – „a veszprémi püspökség alapítása óta” lépett érvénybe. E történelmi előzmények nyomán emlegetik Veszprémet ma is a királynék városaként.

Ferenc József és Sisi koronázása. A Mátyás-templomban Magyarország primása felkente Ferenc Józsefet, majd Andrássy Gyula megkoronázta. Erzsébet fejére a szokás szerint a veszprémi érsek tette a koronát, míg a prímás a Szent Koronával megérintette Sissi jobb vállát

A veszprémi püspök koronázási joga becses érték a megyeszékhely számára, hangzott el a veszprémi örökséggé nyilvánítás alkalmával, kiemelve, hogy az túlmutat a város hatókörén, hiszen olyan szellemi érték, amely egész nemzetünknek is egyedülálló szellemi öröksége, sőt a kulturális-szellemi világörökség része is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!