Veszprém

2015.10.05. 11:07

A lelki egészség világnapját ünnepelték a Kolostorok és Kertekben

Veszprém - A lelki egészség világnapját abból a célból hívták életre, hogy a lelki megbetegedések okait minél jobban megismerjük és a betegségek kikerüljenek abból a stigmatizációból, ahol jelenleg vannak – fogalmazott Porga Gyula.

Szám Dorottya

A Horgony Pszichiátriai Betegekért Közhasznú Alapítvány idén is rendezvényt szervezett a Séd-völgyben szombaton. Az érdeklődők kutyaterápián, zeneterápián, relaxációkon, pszichoedukációs előadáson és közös beszélgetéseken vehettek részt. Koncertet adott a Hangadók zenekar, a Légierő zenekar, fellépett az Ajka-Padragkút Táncegyüttes. A rendezvény végén a résztvevők saját készítésű papírrepülőket engedtek szélnek a színpadról, amelyekre mindenki ráírhatta a saját gondolatait.

- Az elfogadás fontos feltétele a megismerés. Amiről nincsenek pontos információink, attól hajlamosak vagyunk távolságot tartani. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a lelki betegségekben szenvedők közöttünk élnek. Emberi kötelességünk az elfogadás. Szükség van az emlékeztetésre, egy nyílt napra ahhoz, hogy kapukat nyissunk és jobban megismerjük egymást. Csakis így tudjuk kinyújtani a kezünket azoknak, akik segítségre szorulnak – fogalmazott Porga Gyula a megnyitó beszédében.

Balczár Lajos főorvos, a Horgony Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében elmondta, hogy az egészség feltételezi a lelki egészség meglétét is.

- A lelki egészséghez hozzátartozik a jólét érzése, a közösségi lét. Zenével és tánccal is bemutatkozunk, hiszen ez két olyan univerzális nyelv, amely a jóérzést hívja elő. A rendezvény további célja, hogy információt kapjanak a jelenlévők a lelki betegségekről és azok kezeléséről – fogalmazott a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!