Veszprém

2015.01.31. 15:45

A mi Petőfink - Középiskolások lépnek fel a színház színpadán

Petőfi Sándor élete és művei a témája annak az előadásnak, melyet hét középiskola 150 diákja mutatott be a Veszprémi Petőfi Színházban.

Balla Emőke

A magyar kultúra napjához kapcsolódva a  teátrum ötödik alkalommal rendezte meg az Ádámok és Évák ünnepe programot. Középiskolás dákok állnak színpadra, mutatnak be egy-egy jelenetet. Az első évben Az ember tragédiája, a második évben a Biblia, a harmadik évben a XX. század első felének történetei, a negyedik évben Gergők és Vicuskák volt téma, idén pedig – a középiskolásokat felkészítő tanárok javaslatára is – Petőfi Sándor  élete és művei. A diákokat tanáraik és egy-egy színész segítette a munkában, a különleges produkciót Kéri Kitty  színművész állította színpadra.

A Várpalotai Magániskola Színésszé lettem, a Faller Jenő Szakképző Iskola Emlények Petőfiről, a LIA Iskola Színészi próbálkozásaim, a Dohnányi zeneművészeti szakközépiskola János vitéz – Jelenetek hangszerelve, a balatonfüredi Lóczy gimnázium Borozgatánk Petőfivel, a Kozmutza iskola Száz alakba öltözik szerelmem, a Lovassy gimnázium Szív-ügyek (Szabadság vagy szerelem) címmel mutatta be műsorát.

A várpalotai Faller Jenő Szakképző Iskola Duende színjátszóköre tavaly óta vesz részt a színházi kezdeményezésben. A színjátszókör vezetői, Reiff Mónika és Sándor Zsuzsanna elmondták: a diákok számára nagy élmény, hogy megismerhetik a színház kulisszáit, ügyelő hívja őket színpadra lépéskor, tetszik nekik a hely hangulata. Szeles József színművész ért a kamaszok nyelvén, megtalálta a hangot velük, Kéri Kittyt annyira megkedvelték, hogy korábbi filmjeit is megnézték. A diákok – Pap Ninetta, Szalai Luca, Juhász Fanni, Sashalmi Evelin és Orbán Nóra – a szombati próba után egymás szavába vágva mesélték lelkesen, hogy a tizenhárom perces bemutatóban „feltámasztották” Petőfit, megelevenítették születését, színészi pályafutását, halálát. Közülük többen erre a pályára készülnek, van színházbérletük, az a legjobb előadás, amiben Szeles József szerepel. Jó volt vele dolgozni, sokat nevettek.

A Mi Petőfink című nagyszabású produkciót szombat este hat órakor láthatják a Veszprémi Petőfi Színház színpadán. Nem versengés, díjakat nem osztanak, de a diákok megnézik egymás produkcióit, a felkészítő tanárok egymástól tapasztalatot szereznek, a munkájukat segítő színészektől új ötleteket, javaslatokat kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!