Veszprém

2016.12.16. 16:09

A társadalmi befogadást erősíti

Veszprém – Önmagában nagyon fontos, ha egy civil kezdeményezés lábra kap - mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Kutasi Zsófia

- Azt láthatjuk, hogy Veszprémben az AutiSpektrum Egyesület pár év alatt nem csak meg tudott maradni és meg tudott erősödni, de ma már egy Európai Uniós program révén Info-Pontot is tudott nyitni. Ez azért is fontos, mert egyrészt az itt élők számára komoly segítség lehet, másrészt én abban bízom, hogy az autisták társadalmi befogadását is elősegíti – hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Az AutiSpektrum Egyesület rendezvényén, melyen megnyitották az Info-Pontot, Porga Gyula polgármester is méltatta a kezdeményezést, kiemelte, az egyesület tevékenysége pozitív példa, amely a közösségi, civil összefogás erejét mutatja meg. Az egyesület célja a város célja is, amely az együvé tartozást erősíti.

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke elmondta, az érintett családoknak egységesen minden életkorban minden szolgáltatási területen segítségre van szükségük. A szolgáltatások még igen hiányosak, melyek speciálisan az autisták igényeire, problémáira reagálnak. Ezen a területen a vidéki irodák többek között koordináló szerepet töltenek be.

Az egyesület már novemberétől az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) által támogatott hat vidéki Info-Pont egyikeként olyan tevékenységekkel bővítette szolgáltatási körét, melyek eddig kizárólag a budapesti AOSZ irodában voltak elérhetőek.

Ezek közé tartozik többek között az AOSZ kártya igénylése, az autizmussal kapcsolatos segítségnyújtás családtagok, pedagógusok számára, helyi panaszok és érdekvédelemmel kapcsolatos feladatok ellátása, fejlesztésekkel, ellátásokkal, szociális ügyekkel kapcsolatos ügyintézés és segítségnyújtás.

- A Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesülettel való szoros együttműködés eredménye a VMCHKE nyertes pályázata az Alcoa Foundationnál, melynek egyik eredményeként egyesületünk Nyitott Irodai szolgáltatással bővül. A Nyitott Irodában lehetőség van a problémák átbeszélésére, megoldási lehetőségek keresésére, meghallgatásra – személyes jellegű segítségnyújtásra, akár mentorszülői feladatok ellátására – tudtuk meg Brokés Judittól, az AutiSpektrum Egyesület elnökétől. Brokés Judit kiemelte, a bővítés újabb mérföldkövet jelent az egyesület életében. Az ügyfélszolgálat heti tíz órában működik, a nyitott iroda heti kétszer két órában elérhető, amely lehetőséget biztosít a személyes tanácsadásra is. Az egyesület többek között fejlesztő foglalkozásokat, szabadidős programokat és szakemberek számára továbbképzést is tart.

Az egyesület a 2016. április 2-i autizmus világnap alkalmából jelentette meg Stefanik Krisztina – Bartos Erika: Csillagbusz című, integrációt segítő (mese)könyvét, mely az 5-10 éves, integráló intézménybe járó, autista gyerekek társai között igyekszik segíteni a megértést, elfogadást.

- A könyv tavasszal 7000 példányban jelent meg, ennek nagy részét ingyenesen juttattuk el az ország általános iskoláiba, óvodáiba és könyvtárakba. A nagy sikerre való tekintettel most újabb 3500 példány készült, ebből ismét jutott óvodáknak, iskoláknak, könyvtáraknak, és egyéni érdeklődők is hozzájuthatnak - nyilatkozta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!