Veszprém

2012.04.26. 08:57

A termőföld védelme túlélésünk záloga

Veszprém - A föld védelme túlélésünk záloga, meg kell védenünk a külföldi spekulációk ellen. Egyebek között erről szólt a jobbikos Orbán Imre napirend előtti, a jogellenes földfelvásárlások megakadályozása érdekében tett felszólalása a csütörtöki megyei közgyűlésen.

Szijártó János

- A termőföld stratégiai kérdés. Tény, hogy sokkal több gabonára lesz szükség a jövőben, ami számunkra kitörési pont lehet. Agrárország vagyunk, azonban nagyon sok a külföldi kézben lévő termőföld. Ezen változtatni kellene - hangsúlyozta. A képviselő több külföldi termőföld tulajdonos nevét is felolvasta. Kiemelte, hogy a külföldi spekulánsok zsebszerződésekkel, ügyvédek, strómanok segítségével kerülik meg a törvényt. - De nemcsak a föld, hanem a víz és az erdő is fokozott védelmet igényel. Ezt a földet nem adhatjuk oda külföldieknek, őseink nem azért adták vérüket - tette hozzá és egyúttal bizottság felállítását javasolta.

Pusztai István, az MSZP képviselőcsoportjának frakcióvezetője nem tartotta válaszra érdemesnek a felszólalást, mivel Orbán Imre az ülés elején, a Holocaust áldozataira való emlékezés okán megtartott egy perces néma felállás idejére elhagyta az üléstermet.

Lasztovicza Jenő elnök válaszában kifejtette, hogy nem támogatja a bizottság felállítását, úgy véli a környezeti értékek védelme, beleértve a termőföldet, a nemzet közös felelőssége. Ez a kormány-szintű feladat, nem a közgyűlésé - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!