Veszprém

2014.06.17. 11:53

A vérünkre megy - Időpontot kell kérni a laborvizsgálatokhoz is

Veszprém - Várhatóan augusztus 1-jétől a Csolnoky Ferenc Kórház rendelőintézetének laboratóriumában is korlátozni kell a naponta vérvételre jelentkezők számát – erről érdeklődésünkre a főigazgató tájékoztatta a Naplót.

Varga Domokos Péter

Dr. Rácz Jenő elmondta, hozzávetőlegesen két éve szüntették meg a megyei kórház laboratóriumában az előjegyzési listát, mert már túl hosszúra nyúlt, előfordult, hogy egy vérvételre több hetet is kellett várakozni a betegeknek. (Kivételt jelentettek ez alól a sürgősségi esetek.) Az előjegyzési lista nem egy esetben komoly problémákat okozott. A laboratórium dolgozói vállalták, hogy előjegyzés nélkül működtetik a rendszert, az új gyakorlat bevált, minden nap minden érkező beteget elláttak. Igaz, a rendelési idő kezdetén mindig sokan voltak, de a várakozási idő általában még ilyenkor sem volt hosszabb fél, esetleg egy óránál. (Olvasóink a reggelenkénti tumultuózus jeleneteket tették szóvá szerkesztőségünknek.)

Fotók: Penovác Károly

A főigazgató elmondta, számukra nem ez jelent most problémát, hanem a finanszírozás. Az utóbbi időben nagymértékben növekedett a vizsgálati igény, de ezt – sajnálatos módon – nem követte a tevékenység finanszírozása. Ennek az lett, illetve lesz a következménye, hogy az intézmények kénytelenek valamilyen korlátozást bevezetni. A kórházszövetség a napokban tett közzé egy erről szóló közleményt.

Rácz Jenő közölte, ők sem tudják tovább tartani az eddigi rendszert, mivel a finanszírozás már a szükséges reagensek árát sem fedezi. Egy vizsgálat bekerülési költségének csak a töredékét kapják az intézmények. A különbözetet a kórházak nem tudják biztosítani.

A megyei kórház rendelőintézetének laboratóriumban egy nap általában 250–300 járóbeteget látnak el. Ehhez hozzájön még az ezerágyas fekvőbeteg részleg körülbelül napi három-négyszázas igénye, plusz a sümegi és a dobai egységekből érkező mintákat is itt vizsgálják.

A kórház anyagi helyzete miatt tehát mindenképpen valamilyen korlátozást kell bevezetni. Több megoldás is szóba jöhet, az egyik szerint a napi limit után egyszerűen „lehúznák a rolót", azokat, akik addig nem kerültek sorra, elküldenék. Lehetséges még az előjegyzési lista bevezetése is, amikor a laborvizsgálatokra a megyei kórházban is telefonon kellene előzetesen időpontot kérni.

A Csolnoky Ferenc Kórház ebben az ügyben még nem hozott döntést, de Rácz Jenő úgy véli, erre hamarosan, terveik szerint augusztus 1-jétől sor kerül. Azaz ettől kezdve a járóbeteg ellátás terén a napi vérvételek számát limitálják. Ha a döntést meghozzák, arról értesíteni fogják a lakosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!